Afbeelding
Foto: Sjaak Veldkamp

Uitbreiding standplaatsen op woonwagenkampen

Algemeen

LINGEWAARD – De woonwagenkampen in Bemmel en Gendt worden uitgebreid. Huissen is naar verwacht na vijf jaar aan de beurt. Drie nieuwe standplaatsen zijn op korte termijn in beeld, twee in Bemmel en één in Gendt. De uitvoering laat op zich wachten, zeker in Bemmel. Zo laat het college weten op vragen van de PvdA. Maar op de wat langere termijn is de vraag naar standplaatsen groter, stelt PvdA-er Maarten van den Bos die in Bemmel woonwagenbewoners heeft gesproken.

Aanleiding is een brief uit 2018 van Binnenlandse Zaken aan alle gemeenten dat het woonwagenbeleid onderdeel moet zijn van het volkshuisvestingsbeleid. Er kwam een ‘plan van aanpak’. Het college verwacht deze maand een offerte. Dan lijkt het met mitsen en maren tot uitvoering over te gaan. “Belangrijk aspect die de uitvoering bepaalt is de aanleg van de nutsvoorzieningen. Hierover kunnen de betreffende nutsbedrijven nog geen informatie geven.” Voor de standplaatsen in Bemmel is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Met de procedure die circa een jaar kan duren, moet zelfs nog worden begonnen.

Echt veel haast lijkt het college niet te hebben. Vorig jaar heeft de raad een plan van aanpak vastgesteld. De intentie van het college is ‘zo snel mogelijk’ tot realisatie te komen. Een projectleider is aangesteld die nog de nodige stappen moet zetten om de uitvoering op te pakken.

Nu er voor Bemmel een bestemmingsplanwijziging wordt voorbereid, denkt de PvdA dat het zinvol zou zijn om maar meteen planologisch ruimte te maken voor drie of vier standplaatsen. Zodat op termijn ook hier invulling gegeven kan worden aan de behoefte, schreef Van den Bos. Het college reageert negatief. Uit onderzoek is gebleken dat er twee standplaatsen gewenst zijn. Bovendien heeft de gemeenteraad hiervoor geen budget vastgesteld. “We kunnen niet extra standplaatsen opnemen in het bestemmingsplan als er geen budget voor de uitvoering geborgd is.”

Gendt kan voor uitbreiding als eerste aan de beurt zijn, maar het blijft onzeker. Het is nog onbekend of de offerte binnen het budget past.

Uitgelicht

Digitale krant