Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Mensen geven gul aan Oekraïne in supermarkten

Algemeen

BETUWE – Ze heeft dagelijks contact met haar familie in Oekraïne. Als Nadiya Zubchenko ’s morgens wakker wordt, vreest ze slecht nieuws uit haar geboorteland te horen. De beelden van de oorlog grijpen haar aan, vertelt ze in het kantoor van supermarkteigenaar John Macleane van Jumbo in Elst.

Door Vincent Bos

Ze is naar Elst gekomen vanwege de grootschalige voedselactie die op initiatief van John Macleane is opgezet. Er wordt door de bezoekers in alle deelnemende supermarkten in de Betuwe (zowel Lingewaard als Overbetuwe) gul gegeven. Er worden in twee dagen 2.042 grote dozen met etenswaren gevuld. Goed voor een winkelwaarde van liefst 71.470 euro. Een overweldigend succes.

Hulp aan de mensen in Oekraïne is bittere noodzaak, weet Nadiya Zubchenko. “Het zijn werkelijk onbeschrijflijke beelden die ik uit Oekraïne krijg”, zegt ze. Huizen zijn verwoest, mensen ondergedoken. Er zijn veel slachtoffers te betreuren. Haar familie uit een dorp in de buurt van Kiev was op de vlucht maar is weer teruggekeerd. Ze zitten vaak in de kelder.

De voedselactie door haar veel. “Dat zoveel mensen meeleven en voedsel doneren biedt me troost en het maakt me trots op Nederland”, zegt Nadiya Zubchenko die bevriend is met John Macleane en zijn vrouw.

In de winkel geeft Thea van den Brink-Hofs uit Elst (79) enkele producten af. “Ik leef mee met de mensen uit Oekraïne. Ik kan ze niet in huis nemen, maar zo help ik ook. Ik weet wat het is om te moeten vluchten. Mijn moeder heeft vaak verteld hoe ze in de Tweede Wereldoorlog vanuit Arnhem naar Putten en Nijkerk ging met een handkar met bezittingen. Daardoor begrijp ik goed wat er aan de hand is.”

John Macleane is onder de indruk van de gulheid van de mensen. “Moet je toch eens zien hoeveel mensen wat geven. Je krijgt zoveel positieve reacties. Het goede van deze actie is dat de producten terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben.” Om zijn woorden te staven laat hij een filmpje zien waarop een jongen in Oekraïne de artikelen uit Nederland toont.

Toen John Macleane de beelden uit Oekraïne zag, wist hij dat actie nodig was. Hij benaderde Wichert van Olst, de coördinator van de actie voor de voedselbank in december. Binnen de kortste keren kwam de voedselactie voor Oekraïne tot stand.

Al had Wichert van Olst er flink wat regelwerk aan. Gedurende twee dagen waren vijfhonderd vrijwilligers actief, onder wie vijftig leerlingen uit het voortgezet onderwijs die zo hun maatschappelijke stage vorm gaven. Er werd meegewerkt door de gezamenlijke kerken, de Rotaryclubs, Stichting Leergeld, Interact, scholengemeenschappen, hockeyclub, voetbalverenigingen, supermarkten en carnavalsclubs. Ook de voedselbank en statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne hielpen mee.

Wichert van Olst is dan ook tevreden en trots. “Het is een verstandige keuze geweest de actie over twee dagen uit te smeren. De eerste dag hadden we al 900 dozen. We hebben na twee dagen een geweldig resultaat behaald. Echt prachtig.”

Uitgelicht

Digitale krant