Nooit te Ver loopt impressieve Polenwandeltocht

Algemeen

HUISSEN - De leden van wandelsportvereniging Nooit te Ver hebben op zaterdag 10 september deelgenomen aan Polenwandeltocht in Driel. Helaas waren de weergoden de wandelaars niet gunstig gezind op deze tweede zaterdag in september. 

In tegenstelling tot de Oosterbeekse Airborne wandeltocht, die een week eerder plaatsvond, is de wandeltocht in Driel toch met meer tragiek omgeven. Niet alleen de verslechterende weersomstandigheden zoals nu, maar ook het feit dat de Poolse strijders na de oorlog de schuld in de schoenen geschoven kregen van het mislukken van de operatie Market Garden waren hier debet aan. Van Britse zijde werd namelijk beweerd dat de Poolse parachutisten onvoldoende strijd zouden hebben geleverd.

Gelukkig werd na de oorlog geconcludeerd dat niet de inzet van de Poolse parachutisten onvoldoende was geweest, maar dat het gewoon een slecht plan was dat in een veel te krappe tijd in elkaar was gezet. Gelukkig is deze misvatting recht gezet en hebben de Poolse strijders rehabilitatie gekregen waarop zij recht hebben.

Evenals toentertijd de Poolse strijders, moesten de wandelaars het door de regen glad geworden parkoers trotseren. Alleen dit feit al maakte indruk en deed beseffen dat onder erbarmelijke omstandigheden toen strijd is geleverd.

Ondanks de fikse regenbuien zien deelnemende wandelaars van NTV terug op een geslaagde impressieve herdenkingstocht. De organiserende gymnastiekvereniging Luctor et Emergo verdient alle lof. Zij zijn er weer in geslaagd deze tocht te laten zijn wat het is, namelijk een kleinschalige rustige wandeltocht met een hoog herdenkingsgehalte en veel natuurschoon.

Uitgelicht

Digitale krant