Afbeelding
Foto:

Haalderen heeft haar informatiepaneel WO II

HAALDEREN - Op 12 september was het dan zover: In de tuin van de kerk werd een pracht informatiepaneel onthuld. Het paneel 'Haalderen in de vuurlinie' geeft in woord en beeld inzicht in de periode '44-'45.

Nabij deze historische plek staat reeds vele jaren een monument en het paneel is daarop een hedendaagse aanvulling. Belangstellenden kunnen er kennis nemen van fotomateriaal van de strijd en de beschrijving van hetgeen er is gebeurd. Evenals de overige panelen die via het exoduscomité worden gerealiseerd zijn de teksten weer in zowel Nederlands, Duits en Engels.

Het 4 mei-comité Haalderen heeft via Joop Wismans en Max Bozon het initiatief genomen Bij de onthullingsplechtigheid waren ook veel bewoners uit Haalderen zelf aanwezig.

Burgemeester Marian Schuurmans sprak de waardering uit voor het realiseren van dit paneel en de sterke aanwezigheid van de jeugd. Het is van groot belang, dat niet vergeten wordt welke ellende de oorlog hier in de regio heeft veroorzaakt. Dit paneel draagt er toe bij, dat het in de herinnering blijft.

In de toespraken was vooral veel aandacht voor de kwetsbare positie van burgers. Die kwamen in een spagaat gedurende de gevechten en moesten gedurende acht maanden huis en haard verlaten richting het bevrijde zuiden.

De zon gaf een zomers tintje aan de plechtigheid. De jeugd verzorgde sfeervolle muziek; er was een jeep en na de Last Post volgde een respectvolle minuut stilte.

Na de bloemlegging werd door jong en oud het paneel op de foto vastgelegd. Zeker bedoeld om er thuis in alle rust achter de pc nog eens kennis van te nemen. Aan het slot overhandigde de burgemeester een historische WO II-koffer aan de aanwezigen van de evacuatie uitbeeldingsgroep.

Er is een brochure via www.exodushuissen.nl en bij de lokale VVV beschikbaar.