Ruim twee jaar wordt er al gesteggeld over de toekomst van het voormalig klooster
Ruim twee jaar wordt er al gesteggeld over de toekomst van het voormalig klooster Foto: Sjaak Veldkamp

Met Sancta Maria kan

SCC het Stadhues over jaar in gebruik

BEMMEL – De mogelijkheid om vijftig bewoners van Santa Maria tijdelijk te huisvesten in het Stadhues betekent een positieve impuls voor een snelle totstandkoming van een sociaal cultureel centrum in Huissen. Wethouder Theo Janssen ziet in de combinatie van zorgfunctie en culturele activiteiten veel voordelen. Het college heeft besloten architectenbureau Harmonische Architectuur in Voorstonden opdracht te geven een schetsplan te maken met een kostenraming. Het bureau heeft veel ervaring met historische gebouwen.

(van de redactie)

Betuwe Zorgcentra gaat in 2015 Sancta Maria vervangen door nieuwbouw. Het college is gevraagd of een gedeelte van het Stadhues geschikt gemaakt kan worden als tijdelijke huisvesting voor vijftig cliënten. Het college staat niet onwelwillend tegenover dit verzoek en laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ruim twee jaar wordt er al over gesteggeld om het voormalige gemeentekantoor te bestemmen als sociaal cultureel centrum. Janssen zegt het niet hardop, maar hij spreekt niet tegen, dat het vorige college veel te weinig daadkracht heeft getoond. Het huidige college wil doorpakken, ondanks dat ze niet op één lijn zitten met het Stadhues Comité, zegt Janssen. Het comité heeft voor eenderde de bezetting in het Stadhues rond. De rest komt volgens het comité wel als het centrum eenmaal in gebruik is. En dat ziet Janssen niet zitten. "We praten wel over een exploitatietekort van twee ton." Lingewaard moet op de centjes letten, zo was ook het devies bij de ontwikkeling van Providentia in Gendt en de Kinkel in Bemmel, zo legt Janssen uit.
De resterende tweederde deel, waarvoor het Stadhues Comité geen invulling heeft gevonden, kan verbouwd worden tot vijftig woonkamers en ander noodzakelijke faciliteiten voor Sancta Maria.

Betuwe Zorgcentrum is bereid een flinke huursom te betalen. De verbouwingskosten komen voor rekening van de gemeente. Wethouder Janssen gaat op zoek naar een investeerder die over twee jaar de leeggekomen zorgwoningen in het Stadhues wil overnemen. Janssen ziet ook nog een sociaal aspect als Sancta Maria in het Stadhues terecht kan. "Mocht het plan niet doorgaan, dan zullen de ouderen ergens op Loovelden gehuisvest worden. Daar worden ze niet gelukkig van. In het Stadhues kunnen de mensen lekker in het centrum van Huissen blijven wonen."

Naar verwacht komt het college in december met een definitief voorstel met kostenplaatje naar de raad. Janssen wil dan een intentieverklaring van een investeerder op zak hebben. Geeft de raad straks groen licht dan heeft Huissen over een jaar een sociaal cultureel centrum in een Stadhues met veel reuring, zo is de verwachting van Janssen.