Als het aan het college ligt blijft er één bibliotheek over met in alle woonkernen een servicebalie. (foto Sjaak Veldkamp)
Als het aan het college ligt blijft er één bibliotheek over met in alle woonkernen een servicebalie. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Gemeenteraad wil niet bezuinigen op de bieb

HUISSEN – De gemeenteraad heeft tijdens de begrotingsbehandeling een stokje gestoken voor de voorgenomen plannen van het college om honderduizend euro te bezuinigen op de bibliotheek. Het bedrag was volgens het college nodig om de begroting voor volgend jaar sluitend te maken. De dekking is door de raad gevonden door te bezuinigen op het wegenonderhoud en leerlingenvervoer. Het college blijft in gesprek met de bibliotheek om in alle woonkernen een servicebalie te realiseren.

?(van de redactie)

Toen na de presentatie van de begroting 2015 duidelijk werd dat het college wilde bezuinigen op de bibliotheek, groeide er weerstand bij de politiek. Zeker toen de lobby op stoom kwam dat door de bezuiniging van honderdduizend euro de fusie tussen Bibliotheek Lingewaard en Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid in gevaar zou komen.

Tijdens de schorsing van het debat reageerde de verantwoordelijke wethouder Theo Jansen desgevraagd laconiek op een voorstel van D66, PvdA en GroenLinks waarin onder meer werd opgeroepen de bezuiniging terug te draaien. Volgens Janssen zou een bezuiniging het bibliotheekwerk in Lingewaard niet schaden. Dat de fusie dan niet door zou gaan, is niet het probleem van het college. Maar toen was al duidelijk dat de raad later op de avond het voorstel van de oppositie zou steunen.

Volgend jaar wordt een nieuw bibliotheekbeleid vastgesteld. Wethouder Janssen gaat hiervoor in gesprek met de bibliotheek om in alle woonkernen een zogenaamde servicebalie te realiseren. De bibliotheken in Bemmel en Gendt zouden dan afgestoten kunnen worden. De gebouwen zijn in eigendom van Bibliotheek Lingewaard en de grond van de gemeente. Beiden kunnen er financieel voordeel bij hebben, zo is de redenering van Janssen.

De servicebalie van de bibliotheek kunnen ondergebracht worden in culturele centra of zorgcentra. Voor Gendt is De Leemhof een geschikte locatie. In Angeren en Doornenburg zijn er al burgerinitiatieven voor een servicebalie, die het college graag wil omarmen.

D66 heeft zich al uitgesproken tegen een dergelijk voorstel te zijn. Die hecht meer waarde aan kwaliteit dan aan kwantiteit, zo verwoorde fractievoorzitter Sjoerd Wannet.