Foto: Hans Rutgers
Foto: Hans Rutgers Foto:

Duizenden lachende gezichten

in één weekend in de Theaterkerk...

BEMMEL - Tijdens de opening van de TheaterKerk Bemmel waren ze ongeteld te zien en op waarde en aantal te schatten: van verwonderde glimlach en ooh's en aah's tot gelukzalige blikken van ongeloof, dat zoveel moois is gecreëerd in de unieke ruimte van een kerk, die nog steeds in haar oude glorie aanwezig is. Tientallen clubs, van dansende ukkies en zingende hoogbejaarde koren, van piep tot kraak en alle schitterende schakeringen daartussen, muzikanten en poppenkast, showballet en kinderen actief met de verfkwast, kinder- en volwassenentoneel, kortom allemachtig prachtig en heel héél veel.

Via de entree, een ruime glazen pui, valt als eerst het oog op de enorme foyer, waarin een bijzondere kroonluchter met 64 bollen (uit de oude kerk) de ruimte vult en breekt. Een geluidsdichte sluis vormt de toegang tot de theaterzaal, die de naam 'Sluitsteen' draagt, vernoemd naar de gulle gevers. Het houten podium met een scala aan verlichting hoog erboven grenst direct aan de kleurrijke tribune, die ingeschoven kan worden.

Gezeten in een van de theaterfauteuils is het genieten, niet alleen van wat er op het podium gebeurt, maar ook van het zicht op het orgel, de gewelven en de details, zoals de kruiswegtaferelen en andere zaken die het historische gebouw sieren. De schoonheid heeft er zeker niet onder geleden. Het hergebruikte hout van de banken, zichtbaar verwerkt in de bar, tafels, deuren en wanden, de kleurstelling in tegels, vloeren en stoelen: alles ademt een sfeer van liefde, geduld en oog voor detail, van belettering tot het glas waarmee geproost wordt op dit prachtig vrijwilligersinitiatief.

Foto: Hans Rutgers
Foto: Hans Rutgers
Foto: Hans Rutgers