De gemeente is geen eigenaar van het uurwerk en de klokken. Dit in tegenstelling tot de Stadskerk in Huissen waar de herstelkosten wel voor rekening van Lingewaard zijn. (foto Sjaak Veldkamp)
De gemeente is geen eigenaar van het uurwerk en de klokken. Dit in tegenstelling tot de Stadskerk in Huissen waar de herstelkosten wel voor rekening van Lingewaard zijn. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Ook onderhoud aan torenuurwerk

is voor de Theaterkerk

BEMMEL – Stichting Theaterkerk Bemmel heeft bij de gemeente tevergeefs een aanvraag gedaan voor een eenmalige investeringssubsidie voor de herstelkosten van het torenuurwerk en de kerkklokken in de toren van de Theaterkerk. Met dit besluit heeft het college duidelijk onderstreept dat de gemeente zich niet verantwoordelijk voelt voor herstel- en onderhoudskosten van de voormalige Donatuskerk in Bemmel, maar dat die vallen onder de exploitatiekosten van de Theaterkerk.

De herstelkosten waren bijna 16.000 euro. De werkzaamheden zijn al uitgevoerd. In 2015 heeft de gemeente wel een eenmalige investeringssubsidie verstrekt. De 7.500 euro was toen bedoeld voor de verbouwing van de kerk, voornamelijk voor de theaterinrichting. Bouwkosten ja, herstelkosten nee, zeggen de beleidsregels in de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard.

Bestuurslid Henk de Ruijter van stichting Theaterkerk Bemmel heeft voorafgaand aan de aanvraag met ambtenaren verschillende gesprekken gevoerd. “Hierbij zijn mogelijk verschillende opties genoemd en zijn er misschien verwachtingen geschept”, zo verklaart het college in het voorstel. De Ruijter bevestigt dat. Voor hem een reden om het ‘kansje’, hoe klein ook, toch met beide handen aan te grijpen om de subsidie aan te vragen. Het was het proberen waard en zo zwaar tilt de stichting niet aan de afwijzing, zo laat Henk de Ruijter merken. Hij heeft geen informatie hoe lang het duurt voordat het uurwerk weer toe is aan een volgend onderhoud.