Afbeelding
Foto:

Eerste hulp bij energiebesparing

Verlichting:

Door het licht uit te doen in ruimtes waar niemand is, bespaar je zo’n 8 euro per jaar. Voor ruimtes waar je vaak in- en uit gaat, kan een licht- of bewegingssensor uitkomst bieden. Ook een tijdklok kan helpen, zodat de lamp een bepaalde tijd blijft branden.

Vervang kapotte spaarlampen door ledlampen. Deze verbruiken minder stroom en gaan langer mee. Begin op die plaatsen waar de lamp de meeste uren brandt.

Kies de juiste lampsterkte. Niet overal in huis is evenveel licht nodig.

Apparatuur:

Koop elektrische apparaten op maat: een kleine televisie verbruikt minder stroom dan een grote. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe naar het energielabel. Als niemand kijkt: t.v. uit!

Haal opladers uit het stopcontact, dat scheelt zo’n 3,50 euro per apparaat.

Zet uw computer uit, als u deze niet gebruikt; zet hem niet in de slaapstand. Een laptop is energiezuiniger dan een desktopcomputer.

Zet uw beeldscherm niet op de meest heldere stand.

Bij elke aanschaf van elektrische apparatuur geldt: let op het energielabel, en vraag uzelf af of u het apparaat echt nodig heeft, en hoe vaak u het gaat gebruiken. Misschien kunt u sommige apparaten huren of lenen of samen met de buurt gebruiken.

Meer informatie:

Lingewaard Energie www.lingewaardenergie.nl; info@lingewaardenergie.nl.

Het volgende spreekuur van het Energieloket is op woensdagmiddag 23 augustus van 14:00 tot 16:00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.