Naast de ontwikkeling van het Kerkenplan ziet BO6 kansen voor een  centrumplan. (foto Sjaak Veldkamp)
Naast de ontwikkeling van het Kerkenplan ziet BO6 kansen voor een centrumplan. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Centrumplan Gendt heeft genoeg

aan één basisschool

GENDT – De bouw van een multifunctionele basisschool met bibliotheek en circa 80 zorg- en sociale huurwoningen kan voor Gendt een antwoord zijn tegen de toenemende vergrijzing. Door krimp zou er in 2020 geen ruimte meer zijn voor twee basisscholen. De leefbaarheid staat onder druk, zo stelt B06. Daarom komt de politieke partij met een eigen centrumplan. De presentatie is dinsdag 5 september.

B06 broeit al zo'n tien jaar op een Gendts centrumplan, zegt Schut. "Ons plan is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Er is terdege onderzoek gedaan." B06 wordt bijgestaan door het Arnhemse ingenieursbureau Arcadis, Zorggroep Zorgwiel, Woningstichting Gendt, gemeente Lingewaard en het schoolbestuur van De Vonkenmorgen.

Dat ondertussen Hendriks Bouw uit Oss grote bouwplannen heeft in de wijk Vleumingen en de Martinuskerk is volgens fractievoorzitter van B06 geen reden om het centrumplan in de ijskast te stoppen. Het kan elkaar versterken, zegt hij. "Hendriks Bouw gaat voor de vrije sector. Het biedt geen soelaas voor startende jonge gezinnen en ouderen met een zorgvraag", meent Schut. "Een projectontwikkelaar ziet weinig winst in zorg en sociale woningbouw. Wij zien voor het centrum van Gendt meer heil in diversiteit." Naast de ontwikkeling van het Kerkenplan ziet Schut het wel zitten om door samenwerking ook het centrumplan tot ontwikkeling te brengen.

In grote lijnen denkt B06 aan een nieuwe school aan de Nijmeegsestraat. De kans bestaat dat of De Tichelaar of de Vonkenmorgen moet verdwijnen. Volgens prognoses van B06 zal in Gendt tot 2020 het aantal benodigde klaslokalen gehalveerd zijn. Na sloop van de Vonkenmorgen aan de Schoolstraat komt daar ruimte voor woningbouw. In zijn centrumplan komt aan de Nijmeegsestraat na sloop van de Tichelaar of Vonkenmorgen ruimte voor een nieuw schoolgebouw. Schut laat zich niet uit welke school het moet worden. Dat er in Gendt iets moet gebeuren is volgens Frans Schut wel duidelijk. "Maar dan niet met een versnipperd plan." Woningbouw en onderwijshuisvesting vraagt een complete oplossing.

B06 wil in de raadsvergadering van januari/februari het centrumplan als initiatiefvoorstel op de raadsagenda brengen. Tijdens de infobijeenkomst van 5 september is Gendt aan het woord, vindt Schut. De bijeenkomst is op De Vonkenmorgen aan de Nijmeegsestraat, aanvang 20.30 uur.