Afbeelding
Foto:

Buurtbemiddeling beste oplossing bij burenruzies

BETUWE - Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur en in de verte twee ruziënde buurtbewoners… Buurtbemiddelaars komen de meest uitlopende problemen tussen buren tegen. Problemen waardoor mensen zich soms niet meer prettig voelen in hun huis of buurt. Terwijl met bemiddeling de situatie enorm kan opknappen.

Liefst 70 procent van de aangemelde zaken werd goed opgelost. 2564 getrainde bemiddelaars hielpen vorig jaar ruim 50.000 mensen bij het oplossen van burenconflicten. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Lingewaard en Overbetuwe

In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe waren in 2016 122 meldingen. Er zijn 22 vrijwillige buurtbemiddelaars actief. De meeste meldingen komen uit Huissen (35), Elst (26) en Bemmel (20). In deze gemeenten bestaat buurtbemiddeling al vanaf 1 september 2008 en was in 2016 het oplossingspercentage 75 procent. De verdeling van aanmeldingen over de beide gemeenten lag bijna 50/50: 63 meldingen in Lingewaard en 59 in Overbetuwe. Bijna 50 procent (60 aanmeldingen) kwamen direct van betrokken buren zelf. De top 3 van meest voorkomende klachten dit jaar is: geluidsoverlast, ergernissen rond huis en tuin en intimidatie.

Meer informatie over buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe op www.buurtbemiddelingnim.nl en voor tips hoe om te gaan met de buren staan op www.problemenmetjeburen.nl. Men kan ook tijdens kantooruren bellen naar 024 3232751 en vragen naar buurtbemiddeling.