Met het appeltreintje naar de boomgaard om zelf appels te plukken. (foto Sjaak Veldkamp)
Met het appeltreintje naar de boomgaard om zelf appels te plukken. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Appelplukdag en boerenmarkt op boerderij De Geer

GENDT - Boerderij De Geer in Gendt staat weer in het teken van de appel- en perenteelt. Met de Landelijke Appelplukdag op zaterdag 16 september begint het nieuwe plukseizoen met een gezellige boerenmarkt. Ruim 35 fruittelers in Nederland openen die dag hun boomgaarden voor de consument. Een gezond en een feestelijk uitje voor jong en oud.

De meeste appelrassen zijn lang houdbaar, maar het aller lekkerste blijft een appel direct van de boom, zegt Peter Roelofsen. "Een appel eten in de boomgaard geeft toch iets speciaals. En dat gevoel wil ik de bezoekers graag meegeven." Om dat gevoel mee te geven kan er in de boomgaard gratis worden geproefd. Appelplukkers geven uitleg over de appelteelt en de verschillende rassen. Jos Roelofsen kijkt er weer naar uit. "Wat is er mooier dan in de natuur over een hartstikke gezond product te mogen vertellen". Met het inmiddels befaamde 'appeltreintje' worden bezoekers naar de boomgaard gebracht. De geplukte appels kunnen op de boerenmarkt worden afgerekend.
Boerenmarkt

De boerenmarkt belooft een gezellige dag te worden. Kinderen kunnen op het springkussen hun energie kwijt om daarna op speelse wijze appels te persen tot appelsap. Onder de grote notenboom is er verder de mogelijkheid om te knutselen. Een fotograaf portretteert kinderen in een ''boerensfeer'. De speeltuin is vrij toegankelijk.

Op de boerenmarkt staat een verscheidenheid aan kramen. Het wordt een dag van proeven en kijken. Henk Megens van het Ambachten Genootschap Werm en Kald komt zijn rookworst van een eeuwenoud middeleeuws recept roken. Een smid laat het ambachtelijke werk zien en de palingroker zorgt voor vers gerookte paling. Boerderijwinkel De Geer zorgt op het boerderijterras voor koffie, thee, frisdrank, pannenkoek en een barbecue. Accordeongroep Betuwe Oost is aanwezig voor een stukje gezellige sfeermuziek.

De Appelplukdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Flierensestraat 5 Gendt.