Afbeelding
Foto:

Jan Martens bij Mea Vota

HUISSEN - Op zaterdag 23 september om 14.00 uur bij tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen draait de film over het leven van van Jan Martens opgenomen in Maasbracht.

Jan Martens geboren 14 oktober 1924 als negende kind van Willem Martens en Elisabeth Scheerder. Opgegroeid aan het Looveer en ook de school doorlopen in Huissen. Ging vervolgens samen met zijn broer Tonnie naar het klein seminarie in Uden. Vanwege de oorlog haakte eerst Tonnie af in 1943 en in 1944 was het voor Jan ook genoeg geweest. Jan heeft het begin van de oorlog op 10 mei 1940 in Uden meegemaakt.

Jan vertelt ook over de vluchtroute van de Franse gevluchte krijgsgevangenen waarin zijn broers Wim en Harrie een grote rol speelden. Een indrukwekkend verhaal heeft Jan over 17 september 1944 het begin van de operatie Market Garden. Wat Jan ook goed is bijgebleven is de sluiting van de kapel van de Dominicanen in 1952. Jan is nogal politiek actief geweest evenals zijn vrouw die in de Provinciale Staten van Limburg zat. Jan en zijn vrouw wonen al geruime tijd in Maasbracht maar de gemeentelijke herindeling daar heeft Jan zijn eigen mening over.

De film duurt ongeveer 90 minuten. Meer informatie staat op www.mea-vota.info.

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - Het schooljaar is weer begonnen en daarmee gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief ook weer van start in gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen van het regulier en speciaal onderwijs uit groep 1 tot en met 8 kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. In totaal hebben zich nu al 48 sport- en cultuurorganisaties aangemeld.

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 18 september kan er via www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen, maar ook buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes kunnen stemmen. De tekenaar van de winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Er kan tot 22 september 17.00 uur gestemd worden.