Afbeelding
Foto:

Energie besparen? Graag! Maar hoe?

Lagere stookkosten:

Verwarm alleen de ruimte waar u bent en zet de verwarming op de laagste stand in de ruimtes waar u niet of nauwelijks komt. Jaarlijkse besparing 90 euro. Denk wel aan bevriezingsgevaar in koude winters: houdt de binnentemperatuur boven 5 °C.

Laat geen deuren openstaan, ook geen binnendeuren. Dit voorkomt tocht in huis en de besparing is zo’n 13 euro per deur.

Sluit gordijnen, dan houdt u veel warmte binnen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Besparing: 8 euro per raam.

Bent u niet thuis, zet de verwarming op 15°C. Dat geeft een besparing van 140 euro per jaar.

Ook ’s nachts kan de thermostaat op 15°C en u bespaart 80 euro per jaar.

Bij vloerverwarming geldt het bovenstaande niet. Gaat u voor langere tijd weg, dan kunt u de thermostaat wel enkele graden terugdraaien. Niet te ver, want dan duurt het opwarmen erg lang. Onprettig en het vraagt veel gas.

Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Als u bezig bent, is 19°C vaak genoeg. Warmere kleren aan en u kunt zo’n 80 euro besparen.

Laat uw ketel regelmatig onderhouden, dan werkt die efficiënter en veiliger. Bent u aan een nieuwe ketel toe let dan op het energielabel. Ventileer uw huis regelmatig. Het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Besparing: 50 euro per jaar.

Het isoleren van leidingen waar warm water doorheen gaat geeft een besparing van 4 euro per meter.

Energieloket Lingewaard is geopend op woensdag 20 september van 14.00 tot 16.00 uur in Bemmel, Cuperstraat 9.