De aanlegsteiger is volgens de gemeente vooral bedoeld voor toeristen om Lingewaard vanaf het water te bereiken  (foto Sjaak Veldkamp)
De aanlegsteiger is volgens de gemeente vooral bedoeld voor toeristen om Lingewaard vanaf het water te bereiken (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Aanlegsteiger Pannerdensch Kanaal

is geen jachthaven

BEMMEL/DOORNENBURG – Voor Lingewaard is nu de maat vol. Al jaren wordt de aanlegsteiger in het Pannerdensch Kanaal door schippers uit Doornenburg zonder toestemming gebruikt. Waarschuwingen hebben weinig opgeleverd. Het college heeft daarom besloten wie niet luisteren, wil moet maar voelen. De aanloopsteiger wordt op advies van Rijks Waterstaat afgesloten met een hek. Na contact met de havenmeester blijft gratis aanmeren mogelijk.

In 2002 is de aanlegsteiger door de toenmalige gemeente Bemmel aangelegd. De verwachtingen waren hoog gespannen. Passagiersschepen zouden verschrikkelijk veel toeristen afzetten. Maar het bleek een kostbare zeepbel. De stilte werd gaandeweg door Doornenburgse beroepsschippers gebruikt om voor een dag of twee aan te leggen voor familiebezoek. Toen de animo voor passagiersschepen aantrok lag de beroepsvaart hinderlijk in de weg. Om er een eind aan te maken is twee jaar geleden een havenmeester aangetrokken en zijn er spelregels opgesteld.

Het werd zoetjesaan ook een permanente ligplaats voor een speedboot en paviljoenboot. De eigenaren werden door de gemeente aangeschreven om de steiger te verlaten. De eigenaar van de paviljoenboot uit Doornenburg reageerde woedend. "Wat zijn uw zwaarwegende argumenten om mijn bootje plotsklaps van een gedoogd in een wegsleepsituatie te veranderen. U weet net zo goed als ik dat wegslepen grote bluf uwerzijds is. Daar ben ik zonder gerechtelijke bevel voorlopig helemaal niet bang voor", zo schrijft hij.
Wethouder Theo Janssen is helder. De aanlegsteiger is ook geen jachthaven met permanente ligplaatsen. De spelregels zijn helder en gelden voor iedereen, zegt Janssen. Wegslepen is niet aan de orde. Wel dat de eigenaar kan kiezen. "Hij kan de aanlegsteiger verlaten of hij komt binnenkort voor een gesloten hek te staan, punt." Kosten van het hek, bijna 4.300 euro.