Afbeelding
Foto:

Zilveren Vlinderfonds trakteert senioren Lingewaard

LINGEWAARD - Met zeven zanguitvoeringen voor alle senioren van Lingewaard viert het Vlinderfonds dit najaar het zilveren jubileum. Het gebaar past in de traditie van het fonds, dat met het beschikbare kapitaal een bijdrage wil leveren aan de verbetering van het maatschappelijk klimaat in de gemeente.

In de loop van de afgelopen jaren zijn al talloze verenigingen en initiatieven met vele tienduizenden euro's ondersteund door het fonds. Zo heeft tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen een belangrijke bijdrage ontvangen voor het herstel en herinrichting van het kassencomplex. Maar het gaat lang niet altijd om grote bedragen. Maurice Hoekjan, sinds kort voorzitter van het fonds: "Soms gaat het om een tent voor een scoutingvereniging, of een tweedehands piano voor een muziekvereniging." Maar niet in alle gevallen is het geld bedoeld voor de aanschaf van materialen. Zo heeft Huissen bij Kaarslicht en de Straatspeeldag een donatie gekregen om evenementen te kunnen organiseren. "We willen vooral maatschappelijke initiatieven ondersteunen binnen Lingewaard. We hebben begrip voor landelijke acties en stichtingen, maar daar is ons fonds niet voor bedoeld. En instellingen die zwemmen in het geld hoeven ook niet aan te kloppen. We gaan er bovendien van uit dat de verenigingen, als het even kan, ook wat zelf meebetalen. We willen vooral een flinke steun in de rug zijn."

Vier keer per jaar worden de aanvragen beoordeeld door het bestuur van het fonds. Wat er precies in kas zit wil het fonds niet bekendmaken, maar dat geldt ook voor de exacte bedragen die worden uitgekeerd. "Wel proberen we telkens een specifieke bestemming te zoeken binnen de aanvraag. Zo hebben we deze maand besloten drie trompetten voor ESKA te financieren.

Het Vlinderfonds wil met de reeks uitvoeringen de aandacht vestigen op het bestaan van het fonds. "Bij een zilveren jubileum kun je natuurlijk denken aan een receptie, maar het past veel beter in onze doelstelling om alle Lingewaardse senioren te trakteren op een gezellig avondje uit," aldus Hoekjan.

Natuurtocht langs de Waal

OOSTERHOUT - Zaterdag 16 september om 14.00 uur start een natuurtocht langs de Waal in de Oosterhoutse Waarden.

De Oosterhoutse waard tussen De Oversteek brug en Groot Altena ligt aan het uiteinde van de Spiegel Waal die in Lent begint. In dit uiterwaardengebied werd van oudsher de Waal gebruikt en bestreden door de bewoners van Oosterhout. Het gebied wordt nu ingericht voor de Natura 2000 doelen: de Glanshaver en de Kwartelkoning.

De gids van IVN RijnWaal vertelt over de geschiedenis, het beheer en de bijzonderheden van de aanwezige natuur. De verhalen komen los bij de doorbraakkolken, de reuze kraakwilg en het panorama van de Bunsward aan de overkant. Langs de oever van de Waal worden we verrast door de weelderige plantengroei en de dappere pioniers zoals Vijfvingerkruid, Zilverschoon, Ganzenvoet en Doornappel.

Deelname is gratis. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen. De duur van de wandeling is ongeveer 2 uur. Startpunt is: Hoek Dorpsstraat-Waaldijk, Oosterhout.