Afbeelding
Foto:

Het Huis te Ressen - 1744

RESSEN - Gerard van Olst (1877-1958) was zijn gehele leven een gepassioneerd amateur archeoloog. En zijn passie hiervoor kon hij delen met gelijkgestemden door in 1903 lid te worden van de vereniging Gelre te Arnhem tot 1954. Van Olst was actief in archeologie-georiënteerde werkgroepen.

Met één van deze leden, J.D.H. van Uden, lid van 1914 tot 1937, schreef hij een artikel met de titel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen'. Dit artikel werd in 1936 in deel 39 van Bijdragen en Mededelingen Gelre gepubliceerd. Dit artikel is door Van Olst vervolgens in een boekje met bruine kaft gebundeld en was al die tijd in het bezit van zijn dochter, Riet Breunissen-van Olst.

Het Huis te Ressen - 1744

Voor informatie over het Huis te Ressen kon hij aankloppen bij het Rijksmuseum van Amsterdam. Op deze wijze verkreeg hij een foto van de pentekening van dit huis vervaardigd door Jan de Beyer uit 1744. Met op de keerzijde van deze foto de volgende potlood aantekeningen: J. de Beijer – 1744, gewassen pentekening in Oost-Indische inkt, 't Huis te Ressen, afm. 74 x 100 mm.

Deze pentekening bevond zich in de collectie Haersma de With. En zo ging het met alle afbeeldingen die hij voor zijn artikel bestelde, een tijdrovende aangelegenheid toen internet nog niet bestond.

In het artikel was ook een plattegrond van het kasteel Ressen uit 1890 opgenomen. Maar de grondvesten van het middeleeuwse Kasteel Ressen werden door Jan Otto van Olst, eigenaar van 't Huis te Ressen verwijderd. Maar voor de Vereniging Dorpsbelangen Ressen een 'eye-opener' toen zij de plattegrond zagen. Want uit navraag bij archeologische experts blijkt dat de plattegrond van kasteel Ressen iets kleiner is dan kasteel Doorwerth.

Dit unieke boekje met bruine kaft is door Riet Breunissen-van Olst en door tussenkomst van Paul Oostervink schrijver van dit artikel en lid van de Historische Kring Bemmel (HKB) aan de HKB geschonken. Het gehele verhaal kunt u nalezen op de website van de HKB.