De vergeetachtige vrede

HUISSEN - Van tijd tot tijd geef ik bloedplasma bij de bloedbank. Ondertussen blader ik wat tijdschriften door, veel nutteloze kennis, maar lekker ontspannend. Op de moppenpagina lees ik over een oude dame die door de politie ternauwernood kan worden ingehaald en aan de kant wordt gezet. “Mevrouw, waarom racet u met 160 km over een weg waar u maar 80 mag rijden?” “Nou, zegt de vrouw, als ik er te lang over doe vergeet ik waar ik heen moest”.


Je kunt je afvragen of je over die vergeetachtigheid grapjes mag maken. Deze week doe ik het toch: van 16 – 24 september is het vredesweek, een lang bestaande traditie in kerkelijk Nederland. Want in een wereld waarin ruzie, conflicten, dreiging, zuiveringsacties heel erg snel worden uitgevoerd, komen vredesgesprekken, dialoog en open ontmoetingen in deze wereld maar heel erg moeizaam en traag op gang. “Vrede - een lange weg met verdacht veel benzinestations” (Loesje). Een vredesweek: om niet te vergeten waartoe wij op aarde zijn. Om recht te doen en in vrede te wandelen, zei de profeet. Om God en de ander lief te hebben. Niet vergeten: vrede moet je niet bewaren, maar uitdelen. Sjaloom, Salam (ds. Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 24 september, vredeszondag, aanvang 10.00 uur, voorganger mw Elly Morelissen, Huissen. Met koffie/thee na afloop. En de kerk is ook iedere vrijdagmiddag open van 14-16 uur. U bent van harte welkom!