De es dreigt voor een deel weg te kwijnen uit het straatbeeld van Lingewaard. (foto Sjaak Veldkamp)
De es dreigt voor een deel weg te kwijnen uit het straatbeeld van Lingewaard. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Lingewaard: geen budget voor vervanging zieke es

BEMMEL – Ook in deze gemeente zal de fatale schimmelziekte onder essen hard toeslaan. Binnen tien jaar zal naar schatting 95 procent van de bomen uit het straatbeeld van Lingewaard zijn verdwenen. Rigoureus kappen is volgens wethouder Theo Peren niet aan orde.

De bomen blijven staan zolang ze geen gevaar opleveren. De kosten voor kappen en herplanting kunnen in tien jaar zijn opgelopen tot 650.000 euro. In de begroting is hiervoor geen budget gereserveerd. De es dreigt weg te kwijnen uit het straatbeeld van Lingewaard.

De es is een snelgroeiende boom die in de Benelux sinds 2010 wordt geplaagd door een niet te behandelende schimmelziekte, ook wel takkensterfte genoemd. De ziekte is in Nederland uitgegroeid tot een nationaal probleem. De zieke bomen zullen verwijderd moeten worden. Zwakke bomen vormen vooral langs wegen, paden een gevaar voor mensen. Takken kunnen afbreken tot aan het omvallen van de zieke essen.
Lingewaard heeft ruim 2.700 essen in beheer, circa 12 procent van het aantal gemeentelijke bomen die Lingewaard rijk is. De afgelopen maanden zijn tien zieke essen gekapt. Twee bomen die er ook belabberd bij staan, worden binnenkort omlegd. Maar er volgen er zeker meer. Veel meer, als we de landelijke cijfers moeten volgen. Een aanvalsplan is er niet, zegt wethouder Peren. Het enige dat de gemeente kan doen en doet is grote dode takken wegsnoeien die een gevaar kunnen opleveren.

De takkensterfte zal Lingewaard op den duur ook financieel raken. Voor vervanging van zieke essen is geen geld gereserveerd. Normaliter is het gemeentelijk beleid dat voor elke gekapte boom er een terugkomt. De zogeheten herplantingsplicht. In dit geval zegt het college geen budget te hebben voor grootschalige herplanting van zieke essen. Tot nu toe is er geld om de gekapte bomen te kunnen vervangen. Een ding is duidelijk, zegt wethouder Peren. In Lingewaard wordt geen es meer geplant.