Vleiskeure 2016. De reuring in het levendige stadscentrum is Wim Buurman goed bevallen. (foto Sjaak Veldkamp)
Vleiskeure 2016. De reuring in het levendige stadscentrum is Wim Buurman goed bevallen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Het Vleiskeure geeft slagerij Wim Buurman voldoening

HUISSEN – Voorafgaand aan de Huissense kermis is bij menigeen de keuken misschien wel het belangrijkste vertrek van het huis. Want op kermiszondag moet er weer soep een goed stuk vleis op tafel staan. Ook Slagerij Wim Buurman bereidt zich daarop voor. Slager Michel Lunenburg is al druk met de voorbereiding. Samen met Wim Buurman kijkt hij uit op een speciaal ritueel: het Vleiskeure op aanstaande donderdagavond.

Het wordt de tweede editie van Slagerij Buurman na de verhuizing van het van Wijkplein naar de Vierakkerstraat. De reuring in het levendige stadscentrum is Wim Buurman goed bevallen. Het gebied tussen zijn winkel en Het Moment is voor het Vleiskeure omgedoopt tot 'Het Museumplein'. Een prachtige naam die vraagt om een extra invulling, zeggen Antoinette en Wim buurman. Er komt muziek en voor de kinderen brengt Erik Hermsen een luchtkussen.

Maar de ambachtelijke slager staat er ook voor zijn vlees. Bovenmeester Buurman doceert: "Er bestaat een gezegde, een slager mag niet zijn eigen vlees keuren. Dat wil ik juist niet. Het geeft me voldoening en plezier als minse onze hamburger en heerlijke beenham hebben gekeurd en vervolgens de duum omhoog houwe." Bezoekers kunnen tegen weggeefprijzen broodjes beenham en hamburger kopen.

Verder is er prijsvraag. Wim stopt een aantal van zijn befaamde rookworsten uit eigen worstmakerij in een mand. Raad het gewicht en win een opgemaakte rundvleessalade voor zes personen.

Donderdag 21 september. Aanvang 18.30 uur. In de loop van de avond worden ook de Keurvorsten verwacht om het vleis keuren. Het belooft op het 'Museumplein' een avond te worden die tot de kleine uurtje kan duren. Bij Het Moment is dan live muziek van Niek en Peter.