Ootmarsum
Ootmarsum Foto:

Jaarexcursie Historische Kring

REGIO - Met veel plezier organiseert het bestuur van onze kring op zaterdag 30 september een aantrekkelijke excursie naar Twente, waar we een kijkje nemen op het landgoed Singraven en een bezoek brengen aan het aloude stadje Ootmarsum. De touringcar van de Betuwe Express voert ons langs schilderachtige dorpjes als Borculo, Neede, Denekamp en langs slingerende beken en grazige weiden.

"We vertrekken wat vroeger: Valburg 08.00 uur bij de Viersprong, Slijk-Ewijk 08.15 uur bij Dorpshuis Beatrix, Oosterhout 08.30 uur bij de Leonarduskerk. Rond 10.30 uur staat de koffie klaar bij Restaurant de Watermolen in Singraven. Daarna krijgen we een rondleiding in het fraaie huis Singraven. 's Middags wacht ons een heerlijke Twentse lunch in Ootmarsum om daarna het pittoreske stadje te verkennen. Kunst en cultuur druipen er vanaf: Galerie Ton Schulten, glasblazerij Hot Marks, brouwerij OatMossche, het openluchtmuseum, aantrekkelijke winkeltjes, gezellige terrasjes, het kan niet op.

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel.

Huis SingravenCentrum van Ootmarsum

De geschiedenis van Ootmarsum gaat terug tot circa 770 bij de bouw van het eerste kerkje. . Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente. Rond 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten en werd met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog(1568-1648) veroverden de Spanjaarden Ootmarsum. Maurits verdreef de vijand in 1597. waarna de vesting werd ontmanteld. De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij. Het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.

De kosten van de excursie bedragen 47,50 euro. Daarvoor heeft u een gezellige, leerzame dag met heerlijke koffie en gebak, een deskundige rondleiding door huis Singraven, een uitgebreide lunch, en een levendige toelichting op de landschappen onderweg door John Mulder. De excursie gaat door bij tenminste veertig deelnemers. Opgave voor 15 september via historischekringoosterhout@gmail.com.