Ingezonden brief

Raadsvergadering Lingewaard

Ik kon een avond vrijmaken en heb de stoute schoenen aangetrokken om de gemeenteraadsvergadering op 21 september jl bij te wonen. Ik heb nog het schaamrood op mijn kaken staan. Wat een wanvertoning, wat een chaos, ongelofelijk. Ik ben jaren niet geweest, maar dat het zo erg aan het worden is, had ik me niet voorgesteld. Ik had achteraf het gevoel dat ik in een 'bananen'-gemeente woon.

Ik zat achterin de zaal en kon helaas niet alles volgen, het was slecht te verstaan en ik denk dat mijn nivo te gering is om deze wijze van vergaderen en communiceren goed te kunnen volgen.

Mijn aandacht was getrokken door 2 onderwerpen, de afvalinzamelingsproblematiek en het wmo-spoeddebat.

Ik ben rond half elf vertrokken, terwijl het wmo-spoeddebat nog volop gaande was.

De SP had dit debat aangevraagd, maar mijns inzien erg slecht voorbereid en het werd ook slecht gepresenteerd. Maar hoe kunnen gemeenteraadsleden c.q. partijen twijfelen om nader onderzoek te doen, als een advocaat fraude en valsheid in geschrifte heeft geconstateerd (dit zijn juridisch gezien strafbare feiten). Ik hoorde vrijdagmorgen op Radio Gelderland dat het onderzoek er toch komt… en terecht. Wat mij opviel was het bagatelliseren van onze VVD-burgemeester. Zij vond dat de discussie veralgemeniseerd moest worden… ongelofelijk! En de verantwoordelijk wethouder zag geen problemen en ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet.

Vwb de afvalinzamelingsproblematiek had het college weer geblunderd. Het beleid was aangepast zonder de verplichte goedkeuring van de raad. Verantwoordelijk wethouder Peren was zich van geen kwaad bewust en vond het jammer dat bijvoorbeeld het tuinafval weer maandelijks opgehaald moest gaan worden. De woordvoerder van het CDA rekende nog voor dat er nauwelijks minder gft-afval werd opgehaald bij het komende verwijderen van het schot uit de container. Hij laat volledig buiten beschouwing dat het college het beleid gewijzigd had om kosten te besparen en niet vanwege de onjuiste argumenten, die de ambtenaren aan de burgers mededeelden. Dit foute informeren van de burgers vond kennelijk met volledige goedkeuring van het college plaats.

Wederom… ongelofelijk… zullen er nog burgers te vinden zijn die enig vertrouwen hebben in de gemeente?

Ben Maasman

Angeren.