Mobiliteit centraal tijdens valpreventiemaand oktober

REGIO - Deze maand is het valpreventiemaand. De GGD en ZZG Zorggroep organiseren in oktober speciale activiteiten om valpreventie onder de aandacht te brengen. Want het aantal valongevallen onder ouderen stijgt nog steeds. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van VeiligheidNL. Dit jaar staat het thema 'mobiliteit' centraal. Met als doel: zo lang mogelijk actief blijven zonder de angst om te vallen.

Kunt u makkelijk en veilig komen waar u wilt komen? Deze vraag is leidend voor de activiteiten die in Gelderland-Zuid in diverse gemeenten worden georganiseerd in oktober. De valtrainingen richten zich op verschillende doelgroepen en worden verzorgd door fysiotherapeuten, ergotherapeuten en sportdocenten uit de buurt. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op www.zzgzorggroep.nl/voorkom-vallen (regio Nijmegen) en op www.samenwel.nl (regio Rivierenland).

Blijf bewegen
Het is ontzettend belangrijk om elke dag weer te bewegen. En dat geldt voor alle leeftijden. De richtlijnen voor volwassenen en ouderen zijn:Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, bij voorkeur in combinatie met balansoefeningen (voor ouderen). En: voorkom veel stilzitten.


Keuzewijzer Mobiliteit

Met het oog op het thema mobiliteit heeft de organisatie 'blijf veilig mobiel' de Keuzewijzer Mobiliteit ontwikkeld. Hierin staan tips en informatie voor senioren om zo lang mogelijk actief te kunnen blijven. Bijvoorbeeld over rijbewijskeuringen voor ouderen 75+, keuzewijzers voor elektrische fietsen, voorzieningen voor begeleid vervoer enzovoort. Zie ook: http://www.blijfveiligmobiel.nl/producten/keuzewijzer-mobiliteit/