De afsluiting van de Waaldijk tussen Bemmel en Lent was een zwaar bevocht resultaat van de gemeenteraad van Bemmel. (foto Sjaak Veldkamp)
De afsluiting van de Waaldijk tussen Bemmel en Lent was een zwaar bevocht resultaat van de gemeenteraad van Bemmel. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Hoofdrol voor Ressen in

ingewikkeld politiek proces

BEMMEL – De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zoeken gezamenlijk naar een oplossing om uit de impasse te komen voor ontsluiting van Nijmegen Noord richting Bemmel. Om Ressen te ontlasten lijkt er een plan te komen om het groeiend aantal auto's uit Nijmegen richting Bemmel te spreiden. Ook de Waaldijk wordt er in betrokken. De uitvoering is onderdeel van een ingewikkeld politiek overleg. Wethouder Theo Peren houdt rekening met een langdurig proces.

De Waalsprong heeft de Betuwse geschiedenis behoorlijk beïnvloed. In 1996 besloot de toenmalige gemeente Bemmel een deel van Ressen af te staan aan Nijmegen voor woningbouw. Sinds die tijd staat de aanleg van de Dorpensingel-Oost op de kaart. De woningbouw begon zonder een vlotte ontsluiting van het verkeer. Toch is de Dorpensingel nog steeds een belangrijk onderdeel van de verkeersstructuur in de Waalsprong.

Ressen ging op zijn achterste benen staan toen het plan werd ontvouwd om het verkeer van Nijmegen Noord via de bussluis bij Ressen en de Ressensestraat naar Bemmel te sturen. De Ressensestraat zou voor 1,5 miljoen euro aangepast worden. Wethouder Theo Peren zegt dat hij de Ressenvariant nog steeds beste optie vindt. Een raadsmeerderheid en de ruim honderd inwoners van Ressen denken er toch anders over.

De kaarten liggen op tafel om te komen tot spreiding van verkeer van en naar Nijmegen Noord. Zo wordt door Nijmegen als totaalpakket genoemd met de bussluis in Ressen, de Vossenpelsroute, de route Zandsepad, Pelsestraat, Het Bruukske en om auto's weer toe te laten over de Waaldijk. Wethouder Theo Peren verwacht dat beide colleges pas volgend voorjaar een besluit zullen nemen. De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zijn nu aan zet, zegt Peren. Maar ook de aanwonenden in Lent, Bemmel en Ressen zullen er straks er iets van moeten vinden, zo waarschuwt hij.