'Zorg rond het levenseinde',

een themamiddag van Tumulus uitvaartverzorging

HUISSEN - Dan is daar het moment dat je te horen krijgt: 'U bent uitbehandeld'. Je gaat naar huis en realiseert je dat je wel degelijk zorg nodig hebt. Hoe moet dat dan?

Tumulus uitvaartverzorging organiseert op zaterdag 11 november vanaf 13.00 uur een themamiddag over 'Zorg rond het Levenseinde' in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Huissen.

Op deze middag willen we die keten van instanties en de mensen daarachter aan u voorstellen en hen vooral laten vertellen over hun werk rond het levenseinde:

De huisarts, die hier op deze middag als vertegenwoordiger van de Gezondheidszorg met de patiënt de overgang moet maken van genezing naar verbetering van de kwaliteit van leven, maar daar ook geconfronteerd wordt met de vraag om euthanasie.

De buurtzorg, niet alleen voor de lichamelijke en medische zorg, maar juist een enorme steun en ook vraagbaak voor de familie.

De pastorale zorg vanuit de kerk. Juist aan het eind van het leven komen er onherroepelijk vragen over zingeving. Vanuit de kerken gaat het zeker niet alleen over God en Gebed maar is er tijd om te spreken over alle levensvragen.

De uitvaartverzorger die al voor het overlijden met de patiënt en de familie in gesprek kan gaan over die vele praktische zaken: opbaren, koelen of balseming, cremeren, begraven. Extra aandacht willen we hier schenken aan natuurbegraven.

De Nazorg; zowel praktisch administratief maar deze middag ook met nadruk op rouw en rouwverwerking, waarin ook de kerk een rol kan vervullen. In de vorm van korte lezingen met aansluitend gelegenheid voor vragen zullen al deze onderdelen van de zorg de revue passeren.

Tumulus, Lingewaard en de mogelijkheden voor opbaring.

Na het overlijden gewoon thuis blijven en daar ook opgebaard worden is voor Tumulus een uitgangspunt. Echter dat is niet altijd mogelijk of gewenst. Daarom zijn wij 10 jaar geleden begonnen met de mogelijkheid om op te baren in onze rouwhuiskamer. Het voldoet zeker in Huissen in een grote behoefte. In Bemmel ligt dat wat anders: meer opbaringen thuis.

Nu met de heel praktische en mooie Theaterkerk, waar religieuze maar ook niet religieuze uitvaartbijeenkomsten kunnen worden gehouden, een locatie direct naast de begraafplaats en de mogelijkheid om bij de Theaterkerk op te baren hebben wij besloten om onze rouwhuiskamer in de Dorpsstraat te sluiten en meer gebruik te maken van de mogelijkheden bij de Theaterkerk.