Afbeelding
Foto:

Afsluiten moestuinseizoen van klas 7a en 7b van de Pius X

'Ik ga de tuintjes erg missen'

BEMMEL - Het is altijd spannend wat er uit de grond komt. Groente meenemen is tof, maar de eerste keer kwam ik met een zak onkruid thuis. Ik vind spinnen eng, niet doorvertellen hoor. Eén bij vind ik eng, maar tussen veel bijen in de bijenstal staan, weer niet. Onkruid wieden was het leukst… het haalt alle onkruid weg, maar meteen ook alle gedachten. Ik en de moestuin zijn gelukkig met elkaar… ga zo door tuintjes.

Dit zijn enkele zinnen uit ‘mijn moestuin’. Met het rooien van de laatste zonnebloem is het seizoen voorbij. Gelukkig waren er nog wat toetsvragen, zodat wij weten hoe het is ervaren. Eigen groenten telen en ze thuis opeten, vonden de kinderen het leukst. Ook water geven en elkaar helpen werd ook leuk gevonden. Onkruid wieden en gereedschap schoonmaken was minder favoriet. Wat met de bietjes thuis gebeurde weten wij niet. Veel kinderen vinden ze op deze leeftijd nog niet lekker.

Naast het werken in de moestuin ging ook de uitleg over allerlei onderwerpen erin als koek. De boerderij van Herman bezoeken, in de bijenstal van imker Hans rondlopen, bodemdieren bekijken, de kruiden van Greet ruiken, proeven en er thee van maken, en je eigen tomatenplant thuis verzorgen zijn ervaringen die je elk schoolkind zou gunnen.

Wat tenslotte voor kinderen heel moeilijk lijkt, is om een putje van 15 centimeter diep te maken en een aardappel met de oogjes naar boven te poten of om een geultje te trekken en het spinaziezaad goed te verdelen. Het lijken redactiesommen, die je met de handen moet uitvoeren!

Tot ziens kinderen… wij gaan jullie missen.

Jan de Moor en Johan Hesselink