Afbeelding
Foto:

Mascotte van Stophersentumoren.nl

Buddyverkoop op 28 oktober bij de AH in Gendt

BEMMEL/GENDT - Stichting Stophersentumoren.nl is een kleine vrijwilligersorganisatie die de grootste financier is in Nederland van onderzoek naar hersentumoren.

Helaas wordt er namens het KWF, KiKa en de hersenstichting weinig onderzoek gedaan naar hersentumoren, vandaar dat tien jaar geleden de stichting Stophersentumoren is opgericht. Dit zijn allemaal vrijwilligers die een actie starten. Stichting STOPhersentumoren.nl heeft haar eigen mascotte Buddy. Een Buddy kost 7,95 euro.

Deze kun je kopen of schenken aan een ziek kind van het RadboudUMC Amalia kinderziekenhuis. Bij de laatste optie steun je twee goede doelen. Op 28 oktober staan we tussen 10.00 en 15.00 uur bij de AH in Gendt. Je kunt ook een buddy bestellen door te mailen naar BuddyhuisBemmel@gmail.com. Het is ook mogelijk om financieel te steunen, zonder een buddy te kopen, zie https://www.stophet.nl/Nicole-Wagener/. Tevens kun je in de week van 6 november tot 3 december statiegeldbonnetjes inleveren bij de AH in Bemmel.

Ieder jaar krijgen duizend tot 1500 mensen in Nederland een kwaadaardige primaire hersentumor. Dat zijn vier mensen per dag. Een hersentumor is zelfs de op een na meest voorkomende vorm van kanker onder kinderen tot twaalf jaar en jongvolwassenen. De meest voorkomende vorm van kinderkanker, leukemie, heeft een grote genezingskans. De meeste hersentumoren niet; deze vorm van kanker zorgt bij kinderen en jongvolwassenen voor het hoogste sterftecijfer.

Hoewel enkele patiënten van een kwaadaardige hersentumor genezen, is het genezingspercentage statistisch gezien niet met één heel percentage uit te drukken. Nagenoeg iedereen sterft aan deze kankersoort. Onder meer door te weinig onderzoek is decennia lang bijna geen voortgang geboekt en is genezing nog steeds ver weg. De kansen op overleven blijven nog ver achter ten opzichte van andere kankersoorten. Er dient een enorme inhaalslag te worden gemaakt om de levensverwachting van hersentumorpatiënten recht te trekken met andere vormen van kanker.

Hersenen zijn een uiterst complex orgaan waarbij vele kankerbehandelingsmethodes niet kunnen worden toegepast. Chirurgisch kan vaak niet of niet volledig worden ingegrepen. Ook zijn er beperkingen ten aanzien van chemotherapie en radiotherapie. De bloedhersenbarrière zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel chemisch therapeutische stoffen slecht doordringen in het hersenweefsel. De behandeling van een kwaadaardige hersentumor is tot nu toe vooral gericht op het zo lang mogelijk verlengen en verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.)