Afbeelding
Foto:

Afsluiting ruilverkaveling OverBetuwe-oost

OVERBETUWE - Vrijdag 13 oktober kwam formeel een einde aan de Ruilverkaveling OverBetuwe-oost. Onder leiding van de Landinrichtingscommissie zijn in het gebied met een oppervlakte van 4700 hectaren veel doelen gerealiseerd op het terrein van landbouw, natuur, water, recreatie en landschap.

Ter gelegenheid van de afsluiting werd door gedeputeerde J.J. van Dijk en voorzitter van de commissie de heer G. Schrijver, op de hoek van het fietspad langs de Linge en de Kampsestraat in Angeren een rustplaats voor fietsers en wandelaars geopend.

In 1978 werd door de commissie de voorbereiding van de ruilverkaveling ter hand genomen. Zowel bij het maken van de plannen als in de jaren erna bleek er een grote behoefte aan ruimte voor nieuwe ontwikkelingen zoals glastuinbouwgebied Bergerden, de A15 en de Betuwelijn. Met veel inventiviteit zijn deze in de afgelopen jaren ingepast.

In het gebied is uiteindelijk 700 hectare van eigenaar verwisseld. De huiskavels van de landbouwers zijn vergroot en het aantal veldkavels fors verminderd. De waterbeheersing is sterk verbeterd door vergroten van waterlopen. Veel wegen in het gebied zijn nieuw aangelegd of opgeknapt. Er zijn vrijliggende fietspaden aangelegd en de recreatieve infrastructuur is versterkt met onder meer een fietspad langs de Linge. Hier zijn ook natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Langs de Waaldijk zijn kwelkombossen aangelegd. Laanbeplantingen langs wegen en erfbeplanting kleden het landschap aan.