Allerzielen is Thomasdag

HUISSEN - Woensdag 1 november: Allerheiligen. Een dag later: Allerzielen. Wereldwijd staan mensen stil bij hun geliefden die ze missen. In dankbaarheid voor een mooi en lang leven, maar ook vol vragen en verdriet als een leven te kort, te jong, onverwacht en ongedacht beëindigd is.


Ik heb jarenlang in de jeugdzorg gewerkt en een groepsleidster vertelde ooit het verhaal van Thomas. Een vrolijke levenslustige jongen, maar de ziekte was sterker. Vier weken na zijn begrafenis zocht de groepsleiding naar een moment om de loodzware sfeer die maar bleef hangen enigszins open te breken. Wat zou Thomas doen? Er werd wat gelachen: naar een pretpark gaan, de achtbaan, alles voelen tintelen. Zullen wij dan…? En elk jaar, de vierde dinsdag na zijn sterfdatum ging de leefgroep naar een pretpark. Thomasdag! En toeval of niet: elk jaar prachtig weer. Op het einde van de dag gingen ze naar de begraafplaats om Thomas te bedanken voor de fijne dag. Zo verbonden zij dood en leven. En voelden de jongeren: er gebeuren dingen in het leven die je niet begrijpt, waar je niets aan kunt doen, maar in het toelaten van dood en leven is er een blijvende verbondenheid. (Matthijs Glastra)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 5 november, gedachtenisdienst, met medewerking van de cantorij. Voorganger ds. Matthijs Glastra, aanvang 10.00 uur. Van harte welkom. Iedere vrijdagmiddag bent u welkom tussen 14.00 en 16.00 uur voor ontmoeting met anderen, met een kop thee of koffie.