Windturbines op NEXTgarden als symbool voor een duurzaam Lingewaard. (foto Sjaak Veldkamp
Windturbines op NEXTgarden als symbool voor een duurzaam Lingewaard. (foto Sjaak Veldkamp Foto:

Tuinbouwgebied

beste plek voor windturbines

BEMMEL- Tuinbouwgebied NEXTgarden (Bergerden) is in beeld voor het plaatsen van maximaal drie windturbines. Het college ziet het gebied langs de Linge het meest geschikt voor windenergie. De keuze is gevallen na een onderzoek uit vijf locaties. Draagvlak zoeken heeft hoge prioriteit.

De voordelen van de locatie zijn volgens het college dat de windturbines op gemeentelijke grond kunnen staan en dat een combinatie met het tuinbouwgebied gemaakt kan worden

Het college hecht er grote waarde aan dat de turbines op gemeentegrond komen Als grondeigenaar is onderhandelen over een resultaat niet aan de orde. Dat geeft mogelijkheden om te sturen op een gewenste ontwikkelingswijze, zo stelt het college. Er wordt gedacht aan compensatie van direct omwonenden en participatiemogelijkheden voor alle inwoners van Lingewaard. Niet onbelangrijk, de inkomsten van grondhuur komen in de gemeentekas terecht. Lingewaard moet ook de regie blijven voeren, zo vindt het college. "Als de gemeente als grondeigenaar de regie in handen heeft kan de gemeente ook in een gebiedsproces samen met de omwonenden tot nadere afspraken komen, en op deze manier aan draagvlak voor de windlocatie werken."

De raad en college hebben in het verleden al een stevige discussie over windenergie gevoerd toen Windpark Lingewaard in oprichting aanklopte, die winst zag in vijf windturbines. Die zouden een plek krijgen evenwijdig aan de Betuweroute en de nog door te trekken A15. Tussen Baal, Haalderen, Angeren en Flieren.
Het college ziet nog steeds niets in plannen op die locatie. Volgens de initiatiefnemers van Windpark Lingewaard destijds er geen andere locatie binnen de gemeentegrenzen die zich zo goed leent voor een windpark.

Het college denkt er anders over. Beter is drie turbines op Bergerden en er zelf ook nog een zakcent aan overhouden. Langs de A15 zijn weliswaar vier windturbines mogelijk, maar als zwaarwegende nadelen worden opgevoerd de landschappelijke bezwaren, het aantal woningen in de omgeving en dat niet de gemeente als grondeigenaar er financieel van kan profiteren, maar andere grondeigenaren en ontwikkelaars.

Het onderwerp staat op de raadsagenda van 14 december.