Afbeelding
Foto:

'Met noten uit de nood'

LINGEWAARD - 'Met noten uit de nood'. Met deze slogan hebben de protestantse kerken van Gendt-Doornenburg, Bemmel, Angeren, Lent, Oosterhout en Ressen, een project in Noord Ghana uitgekozen om te ondersteunen gedurende twee jaar.

Gemeenteleden ontvingen in september al een spaardoosje van Kerk in Actie om gedurende een half jaar te sparen voor het project. Ook worden er walnoten, die nu in overvloed bij ons van de bomen komen, verkocht in de kerk. Dit past ook mooi bij viering van de Dankdag voor het gewas, waaraan aandacht wordt besteed op zondag 5 november.

Op verschillende manieren wordt getracht geld in te zamelen voor boerinnen in Noord-Ghana, die leven van het verzamelen en verwerken en verkopen van de boter van de karitenoot. Alleen in de Sahel-landen groeit de kariteboom. De noten worden gemalen en gekookt en de boter die hierdoor vrijkomt, wordt verwerkt in de cosmetische industrie. De kerk helpt de boerinnen in Noord-Ghana door middel van cursussen met een betere productie methode, zodat er meer inkomen voor de boerinnen overblijft. Hierdoor kunnen ze dan weer een beter gezinsinkomen verwerven, zodat ze hun kinderen naar school kunnen sturen.