Plechtige Investituurskapittel in Doornenburg

DOORNENBURG - Schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg organiseert het 42ste Plechtige Investituurskapittel van de Nobele Orde van de Papegay 2017. Zaterdag 4 november organiseert Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen in samenwerking met Nobele Orde van de Papegay haar jaarlijkse investituur. Het is voor het eerst dat de Orde van de Papegay haar investituur buiten België organiseert.

De Orde van de Papegay werd in 1975 ingesteld als Europees instituut van verdiensten en is onafhankelijk van enige federatie, verbond of overkoepelend orgaan.

Zij heeft tot doel: " … diegenen te eren en te honoreren welke door hun fysische inzet of morele steun bijdragen tot de instandhouding en uitstraling der schutsbroederschappen, schutterijen, gilden of gelijkaardige verenigingen of zich verdienstelijk maakten bij de culturele of sociale werking van deze verenigingen welke behoren tot het volksculturele patrimonium van Europa."

Tijdens deze investituur oftewel plechtige huldiging worden zestig personen uit Frankrijk, België, Duitsland en Nederland gehuldigd voor hun inzet en bijdrage.

Het gezelschap wordt om 12:00 uur op kasteel Doornenburg ontvangen door een vertegenwoordiging van Gemeente Lingewaard en schutterij Gijsbrecht van Aemstel. Hierna vertrekt het gezelschap onder begeleiding van harmonie Sint-Caecilia in een bonte optocht naar het Schuttersgebouw. Daar zal een vendelhulde plaatsvinden door de Lingewaardse schutterijen en gildes. Vanaf 14:00 uur vindt de investituur plaats die om 17:30 uur wordt afgesloten met een receptie voor de gedecoreerden.

De drijvende kracht achter de Nobele Orde van de Papegay in Gelderland is Referendaris Jan Wannet lid van de Huissense Gilden Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius.