Opening tentoonstelling en boekpresentatie
Opening tentoonstelling en boekpresentatie Foto: Hans Rutgers

'Protestanten vóór... katholieken áchter!'

BEMMEL - Met een boeiende lezing in de Theaterkerk in Bemmel is dinsdagavond 31 oktober de herdenking 500 jaar Reformatie besloten.

Vanuit de kerkgemeenschap van Ressen, was samen met de Historische Kring Bemmel-Ressen-Haalderen een aantal activiteiten opgezet. Er is een boek uitgegeven: ‘Reformatie in Ressen, geschiedenis van een eeuwenoud kerkje’. Over de geschiedenis van dat kerkje was een expositie opgezet, die in vier dagen 200 mensen trok. En als sluitstuk was er de 31oktober-lezing in de theaterkerk in Bemmel, eveneens met een aantal van 110 deelnemers goed bezocht.

In die lezing schilderde de historicus Emile Smit (voorzitter van de Historische Kring van Huissen) hoe het protestantisme ontstaan is en zich in de oostelijke Overbetuwe (Lingewaard) ontwikkeld heeft. Het bijzondere van de regio die nu Lingewaard heet is, dat een grote meerderheid van de bevolking katholiek bleef. Smit wees daarbij op de bijzondere positie van de ‘Kleefse’ enclaves Huissen en Hulhuizen.

Op plaatsen waar katholieken en protestanten moesten leren sámen te leven, was er dikwijls ook maar één, door de overheid toegestane begraafplaats. Protestanten, die in het bestuur de vooraanstaande plaatsen kregen, moesten ook maar vóóraan begraven worden, katholieken áchteraan. Dat was geen voorkeursbehandeling, maar het gevolg van de rooms-katholieke weigering om protestanten over hun gewijde akker te laten lopen. Deze zou eens verontreinigd worden…

Zo werd er toen gedacht, nu zijn de tijden anders, daarover was men het in de Theaterkerk gelukkig wel eens...