Foto: Johan Dijkstra
Foto: Johan Dijkstra Foto:

Voltooid leven?

HUISSEN - Lijden aan een voor mensen te lang geworden leven? Een mooi en rijk gevuld leven niet in mineur laten eindigen en zitten wachten op de dood? Soms lukt het niet meer om echt verbinding te maken met personen om je heen. Alsof je door een omgekeerde verrekijker naar de wereld kijkt.

Je uitgerangeerd voelen. Het leven gaat door, maar ik sta aan de zijlijn. Of bang om je onafhankelijkheid en eigen regievoering te verliezen. Dan rest maar één ding: de controle terugpakken. Het zelfverkozen levenseinde als vlucht vooruit.

Op donderdag 16 en 23 november (20.00-21.30 uur) gaan we met elkaar over dit thema spreken èn delen. Ds. Theo de Zwart zal de eerste avond vooral vanuit medisch-ethisch perspectief het thema inleiden. Wat verstaan we onder de term voltooid leven. Wat is het verschil met de euthanasiewetgeving, de initiatiefgroep ‘Uit vrije wil’ en het voorliggend initiatiefwetsvoorstel. Ds. Matthijs Glastra zal de tweede avond vooral aandacht geven aan de pastorale en gelovige overwegingen. Beide avonden staan we stil bij de vraag (wens) van mensen om te sterven. Vragen die horen tot de meest elementaire en intieme zaken van ons bestaan. Wat is een goed leven en wanneer is dat voltooid? En hoe gaan we als individu en als samenleving om met ouderdom, lijden en dood? Kan ik alleen deze keuze maken? Toegang gratis.

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Kerkdienst zondag 12 november, voorganger ds. Jan ter Avest, Rheden (10.00 uur). Van harte welkom. Op vrijdagmiddag bent u welkom van 14.00-16.00 uur voor een kop thee of koffie. We verwelkomen u graag.