De dijk is een gewilde fietsroute. Veilig fietsen gaat nog een fiks aantal jaren duren. (foto Sjaak Veldkamp)
De dijk is een gewilde fietsroute. Veilig fietsen gaat nog een fiks aantal jaren duren. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Aanleg fietsstroken moet wachten op dijkverhoging

BEMMEL – Ook de resterende dijk in Lingewaard krijgt volgend jaar een snelheidsregiem van 60 km per uur. De maatregel krijgt voorlopig een sobere inrichting. Het wachten is op Waterschap Rivierenland die op zijn vroegst in 2022 de dijken in Lingewaard wil gaan aanpassen om te voldoen aan de norm voor waterveiligheid.

De dijk tussen Huissen en Angeren is dit jaar al aangepast. De snelheidsverlaging tussen Angeren en Lent zat al een poosje in de pen. Aanvankelijk was het de bedoeling om de veiligheid op dijken gefaseerd aan te pakken door aanleg van rode fietsstroken en verkeersdrempels. De gemeenteraad toonde in juni minder geduld en vroeg het college met succes de maatregelen volgend jaar in zijn in geheel uit te voeren.

Totdat het college tet oren kwam dat ook de Lingewaardse dijk voor dijkverbetering op de schop gaat, zegt wethouder Theo Peren. Delen van de dijk tussen Wolferen (bij Andelst) tot aan Sprok zijn nu in voorbereiding. Dit dijktraject is ongeveer 15 kilometer lang. Hiervan valt 12,8 kilometer binnen het dijkversterkingsproject. Dat daarna Lingewaard aan de beurt is voor verhoging en versterking, kwam als een verrassing.
Het college heeft besloten om pas op de plaats te maken met de aanleg van rode fietsstroken en verkeerdrempels. Het 60 km-regiem gaat wel door. Volledig doorgaan met het plan zou kapitaalvernietiging betekenen, weet Peren. De fietsstroken worden nu gemarkeerd met witte belijning. Het uitvrezen van het asfalt en aanleg van rode fietsstroken moet wachten totdat de dijkverbetering achter de rug is. De rode fietsstroken is een kostbare aangelegenheid. De klus is begroot op 800.000 euro.