relaties van slachtoffers leggen bloemen bij massagraf
relaties van slachtoffers leggen bloemen bij massagraf Foto: Wim van de Woudt, Exoduscomité

Herdenking 2 oktoberbombardement

HUISSEN - Op maandag 2 oktober vond de eerste herdenking plaats van het Bombardement op Huissen. Op die datum werd het stadje getroffen door een geallieerde aanval. Het gevolg was een totale ontreddering door de vernieling en het verlies aan burgerlevens.

Het Massagraf te Huissen in het Gedenkpark is daarvan de stille getuige.Het Massagraf is altijd een markante en druk bezochte locatie geweest bij herdenkingen zoals de 4 mei viering en de Exodustocht. In augustus ontstond het idee om op de dag van het bombardement zelf ook een herdenking te organiseren. In de maand september sloegen de 'zuilen die dit initiatief dragen hun handen ineen.

Concreet gingen de Historische Kring Huessen, de Gilden, Stichting Gedenkpark en het Exoduscomité aan de slag. Na een korte bijeenkomst in de stadskerk trokken deelnermers in een tocht naar Massagraf en WO II monument De Klok. Afsluitend had de gemeente Lingewaard de Antoniuskapel ter beschikkeing gesteld voor een afsluiting met koffie.

De herdenking is een ode is aan de Stille Helden, de burgers, die zwaar getroffen werden. Er was veel aandacht vanuit de pers zoals weekbladen, omroep Max, omroep Gelderland en omroep Lingewaard. Vanuit deze positie is besloten in de toekomst op 2 oktober het bombardement te blijven gedenken.

Ín 2019 hopen we een herdenking te kunnen hebben die nadrukkelijk onderdeel van de regionale activiteiten die verbonden zijn aan de Market Gardenagenda.