Afbeelding
Foto:

'Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het'

HUISSEN - Over het onderwerp 'Zorg rond het Levenseinde' waarover Tumulus uitvaartverzorging zaterdag 11 november een themamiddag organiseerde, valt veel te vertellen. Zoveel dat het programma met sprekers al bij de eerste spreker uitliep.

Elk van de sprekers, werkzaam in de ouderengeneeskunde (Suzanne Maessen), buurtzorg (Wijchert de Wit), vrijwillige palliatieve terminale zorg VPT (Jaap Toornvliet), uitvaartbegeleiding (Jalb Schut), geestelijke en spirituele begeleiding (Matthijs Glastra) gaf duidelijk aan welke ondersteuning voor, tijdens en na het overlijden beschikbaar is, wat de kosten zijn, of dat door een verzekering betaald wordt en hoe die hulp te bereiken is.

Specialist ouderengeneeskunde Dr. Maessen vertelde dat 80 procent van de ondervraagden in en onderzoek aangaf thuis te willen sterven maar dat de slechts 20 procent daadwerkelijk thuis komt te overlijden. Hoe kan dat? Natuurlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven. In geval van een ongeluk of acuut hartfalen is dat wel duidelijk. Onbekendheid met alle mogelijkheden die er zijn om in de eigen woonomgeving zonder pijn, goed en professioneel verzorgd, de familie ontlast, te overlijden en ook daarna thuis te kunnen blijven tot de uitvaart, onbekendheid daarmee is nadrukkelijk één van de redenen.

De boodschap is uiteindelijk: zorg dat je goed geïnformeerd bent, maak goede afspraken en zorg dat je omgeving op de hoogte is van je wensen. Dan zal de uitspraak van René Gude, de overleden Denker des Vaderlands: 'Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het' toch meer rust geven.

Tumulus uitvaartverzorging is ook na deze middag telefonisch (026 3258440) of per mail (info@tumulus.nl) beschikbaar voor informatie.