basiliek Oudenbosch
basiliek Oudenbosch Foto: F. Hermsen

Zonnebloem bezoekt basiliek Oudenbosch

GENDT - Op een prachtige vrijdagochtend verzamelde zo’n 40 gasten van de Zonnebloem zich bij Nr. 19. Dit restaurant ging speciaal voor De Zonnebloem open om onze gasten te ontvangen met koffie met gebak. Dit op zich is natuurlijk al een heerlijk begin!

Vervolgens stapten we met z’n allen in de bus, natuurlijk wel met enige hulp, deze mensen zijn fysiek beperkt. We laadden de bus ook vol met rollators en rolstoelen en togen naar Ter Heide waar ons een heerlijke lunch in de vorm van stampotten te wachten stond. Tenslotte hadden we al een hele busreis achter de rug, dus het gebakje was alweer gezakt. Daarna stapten we weer in de bus om naar het doel van onze reis te gaan, de basiliek van Oudenbosch.

Al daar aangekomen werden we ontvangen door drie gidsen en werden we in drie groepen gedeeld. Wat hebben we veel geleerd die middag. Het idee om deze basiliek te bouwen kwam van een pastoorstagiaire, die stage had gelopen in de Sint-Pieter in Rome. Deze wilde hij nabouwen in Oudenbosch. Natuurlijk kon niet alle pracht en praal worden nagemaakt, dat was niet te betalen, zo werd er geen echt marmer gebruikt en werd er wel drie keer gecollecteerd om alleen de fundering te kunnen storten. Dan moet u wel bedenken dat de kerk rond 1850 werd gebouwd en in die tijd zaten de kerken nog vol. En deze basiliek is 16 maal kleiner dan de Sint-Pieter in Rome. De architect was Pierre Kuijpers geen onbekende architect in die tijd en nu ook nog niet!

Moe maar voldaan, onze hoofden vol met informatie, gingen we weer op weg naar Gendt.