Voor de fietsers wordt het over een paar jaar een stuk veiliger. (foto Sjaak Veldkamp)
Voor de fietsers wordt het over een paar jaar een stuk veiliger. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Fietspaden langs De Plak in Bemmel

gekoppeld aan doortrekking A15

BEMMEL – Het wachten is op doortrekking van de A15, maar Lingewaard heeft ten gunste van een bewoner al afspraken maken voor aanleg van vrijliggende fietspaden aan beide zijden van De Plak in Bemmel.

Het Tracébesluit ViA15 houdt in doortrekking van de A15 en ter hoogte van De Plak verbreding naar een vierbaansweg. Lingewaard is met Rijkswaterstaat overeen gekomen dat de gemeente De Plak zal opknappen voordat de A15 wordt opgeleverd. Op dit moment ligt de doortrekking bij de Raad van State. Rijkswaterstaat verwacht dat het verkeer in de periode 2021-2023 voor het eerst over de nieuwe weg zal rijden.

Voldoende tijd om aan De Plak te beginnen. En dat er formeel gezien geen zicht is op realisatie van de A15 is volgens het college ook geen noodzaak om nu tot werkzaamheden over te gaan. De situatie kreeg echter een ander wending toen een eigenaar van een woonboerderij aan De Plak bij de gemeente had aangeklopt. Die wil zijn oprit veranderen. Hiervoor wil hij zo snel mogelijk een stuk grond van de gemeente kopen. De gemeente moet op termijn een strook grond van de eigenaar kopen voor aanleg van de fietspaden.
Beide partijen hebben elkaar gevonden, zo laat het college weten. "Door niet te wachten op een onherroepelijk Tracébesluit ViA15 maar nu zaken te doen met deze bewoner, wordt gebruik gemaakt van het feit dat beide partijen elkaar nu nodig hebben."

De weg krijgt een nieuw geasfalteerde rijbaan van 5 meter breed met aan weerszijde een fietspad van 2 meter breed. Om de plannen mogelijk te maken moet er over een paar jaar een sloot worden gedempt en een rij platanen gekapt. Voorlopig blijft het bij een boom om plaats te maken voor de nieuwe oprit.