Afbeelding
Foto:

Wat is een uitvaartspreekster?

GENDT - In de loop der jaren is er heel veel veranderd wanneer men kijkt naar de invulling van een uitvaart. Uitvaarten van nu zijn veelal persoonlijker en intiemer geworden. Waar men vroeger tijdens een kerkelijk afscheid werd begeleid door een predikant of pastor komt men nu veel vaker uit bij een uitvaartspreker.

Uitvaartspreker? Wat houdt dat nu in? Een uitvaartspreker begeleidt nabestaanden bij het samenstellen van een herinneringsdienst. De uitvaartspreker helpt de nabestaanden bij de opbouw van de dienst, helpt mee om de muziek op juiste momenten te plaatsen en zal ideeën aandragen voor teksten of gedichten, maar zal ook eigen inbreng aanmoedigen.

Het gesprek voorafgaande aan de herinneringsdienst zorgt vaak voor mooie momenten. Anekdotes komen boven tafel en veelal zorgen deze voor een lach en een traan. De uitvaartspreker krijgt tijdens zo'n gesprek een goed beeld van de overledene, waardoor hij/zij zich beter kan inleven in de persoon die de overledene was en hieruit kan aanvoelen welk afscheid in welke vorm past.

Ook kan hij/zij samen met u een levensverhaal optekenen. Deze tekst kan tijdens de viering voorgedragen worden door de nabestaanden zelf of door de uitvaartspreker. Tijdens het gesprek wordt er soms ook al geluisterd naar de uitgekozen muziekstukken of wordt er juist samen passende muziek gekozen.

"Zoals u al leest zijn er talloze mogelijkheden en manieren om een overledene te herdenken. Een uitvaartspreker zal u ondersteunen waar nodig en ervoor zorgen dat er een passend afscheid komt. Passend bij de overledene, zodat zijn of haar afscheid een warme herinnering wordt om als een stukje troost de toekomst mee in te nemen.

Mireille Mom Uitvaartverzorging heeft een aantal sprekers in dienst die u heel graag helpen bij uw afscheid. Zij nemen de tijd voor u en staan u bij tijdens het vormgeven van het mooiste afscheid dat eenieder verdient."

Mireille Mom Uitvaartverzorging, Galgendaal 3A, Gendt; 0481 420002.