Amnesty-kraam op de Huissense Dag. Foto: Paul Wouters
Amnesty-kraam op de Huissense Dag. Foto: Paul Wouters Foto: Paul Wouters

Amnesty Lingewaard zoekt schrijvers

HUISSEN - Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan op 9 december van 16.00 – 21.00 uur op de Kerstmarkt Huissen bij Kaarslicht. Dat doen honderdduizenden in de weken rond 10 december. Het is dan wereldmensenrechtendag.

Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet worden omdat ze voor hun mening uitkomen. Met succes! Gevangenen komen vrij, foltering stopt en onderdrukkende wetten worden aangepast. En de mensen aan wie geschreven wordt, voelen zich enorm gesteund.

Vorig jaar werden er vanuit Nederland liefst 160.000 (hand)geschreven brieven verstuurd. Alle brieven die we schrijven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden. Yecenia Armenta uit Mexico, die na de Schrijfmarathon van vorig jaar vrijkwam, liet ons weten: ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch’.

Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht! Amnesty Lingewaard organiseert dit jaar opnieuw de Schrijfmarathon. Vorig jaar 100 brieven, dit jaar het dubbele aantal?