Carla van Baalen
Carla van Baalen

Lezing 'Parlementair

stelsel op de schop?'

BEMMEL - Hoe is het met de democratie in ons land gesteld? In een lezing behandelt prof. dr. Carla van Baalen dit onderwerp. Het parlementair stelsel op de schop?

Nederland heeft een parlementair systeem dat het volk moet representeren. Maar functioneert het ook naar behoren? Hoe groot is de afstand tussen volksvertegenwoordigers en volk? Is de bevolking tevreden? Welke groepen wel en welke niet? En hoe zit het met de bestuurlijke slagkracht van Nederland?

Dit zijn onder andere de vragen die door Carla van Baalen worden behandeld tijdens de komende lezing op maandag 15 januari van de Kinkelacademie. Prof. dr. Carla van Baalen (1958), directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, is verbonden aan de Radboud Universiteit en hoogleraar parlementaire geschiedenis. Ook is zij een van de acht leden van de Staatscommissie parlementair stelsel. Onlangs nog in het nieuws als voorzitter van de commissie van Baalen, die onderzoek deed naar afspraken met de Oranjes naar de vermeende belastingdeal met het Koninklijk Huis in de jaren '70. Zij publiceerde over kabinetsformaties, troonredes, staatsrechtelijke vernieuwingen, weblogs van leden van de Tweede Kamer, emoties in de politiek, (de parlementaire aspecten van) feminisme in de jaren vijftig.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Via de www.dekinkel.nl -agenda-15 januari- is meer informatie beschikbaar over deze lezing. Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang): 12,50 euro.

De lezing is maandag 15 januari om 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.