Afbeelding
Foto:

Kinkelbestuur in gesprek met…

Heisterkoor: zingen vanuit de verbeelding...

BEMMEL - De zang zelf moet het doen. Je moet je inleven in wat de muziek wil zeggen… een traag stromend beekje of een stormachtige avond. Tijdens het zingen mag je niet bewegen, laat staan swingen of danspasjes maken. Alleen je stem en mimiek mogen spreken. Je moet ook vooral in de ruimte zingen, niet van papier en de dirigent goed in de gaten houden.

We zijn in gesprek met Carla en Ineke van het Heisterkoor. Een storm woorden daalt op ons neer. 20 jaar geleden bestond het koor nog vooral uit leerlingen en ouders van het OBC te Bemmel. Toen dirigent Wil Maatman terugtrad, ging ook de band met de school verloren en vertrok het koor naar De Kinkel. Het koor omvat vier heren en 28 dames. Men zingt afwisselend pop en klassieke muziek. Met Kerstmis is het vooral klassiek en dat vierstemmig.

Mathijs is de status van gewoon dirigent al lang ontgroeid bij de dames. Bij hem krijg ik echt energie van het zingen. Zo’n avond met hem is voor ons een minivakantie, zegt Martina altijd. Hij hoort en ziet alles, is enthousiast en geeft zelfvertrouwen, aldus Ineke.

Om tot het koor toegelaten te worden is enige muzikaliteit wel vereist. Daarnaast hoort er voor iedereen een stemtest bij. Vooral bij mannen van belang, omdat ze in de minderheid zijn, vertelt Carla. Ze vervolgt. Afhakers zijn er amper. Elk jaar maar één of twee en dan nog vanwege het werk. De sfeer in de groep is daarvoor te fijn. Ten slotte wat zo leuk is. Het koor wordt op de piano begeleid door de 15-jarige Jenny… een talent. Ze krijgt ook zoveel zelfvertrouwen door de dirigent.

Jan de Moor en Johan Hesselink