In Angeren begint de fietsroute over het Pannerdensch Kanaal. (foto Sjaak Veldkamp)
In Angeren begint de fietsroute over het Pannerdensch Kanaal. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Onverlicht snelfietsroute over

Pannerdensch Kanaal onacceptabel

ANGEREN/BEMMEL – Rijkswaterstaat blijft vaag in de bewoording of de toekomstige snelfietsroute over het Pannerdensch Kanaal wel of geen verlichting krijgt. Meer dan een inspanningsverplichting is er niet. Gesprekken om de verlichting op te nemen in een overeenkomst, hebben volgens het college geen 'bevredigend' resultaat opgeleverd. Onacceptabel als het niet doorgaat, vindt het college. In een stevig brief wordt getracht Rijkwaterstaat tot andere gedachte te brengen.

Een inspanningsverplichting geeft voor de gemeente Lingewaard en Duiven onvoldoende zekerheid. Beide gemeente pleiten voor een 'sociaal- en verkeersveilige fietsverbinding over het Pannerdensch Kanaal.
Een verlicht fietspad is technisch mogelijk zegt Rijkswaterstaat, maar houdt vast aan hun eigen Tracébesluit Via15. Daarin staat dat verlichting langs het fietspad op de brug vanwege natuurvereisten onverlicht blijft. Rijkswaterstaat kan en wil geen opdracht geven om verlichting aan te brengen, omdat dan onbedoeld hun eigen Tracébesluit wordt ondermijnd, zo is het argument.

Het college voelt zich gesterkt door het ambtelijk overleg. Door ambtenaren van Rijkswaterstaat is volgens Lingewaard steeds aangegeven dat binnen de kaders van het Tracébesluit verlichting mogelijk moet zijn. "Bijvoorbeeld door verlichting laag, in de reling van de brug aan te brengen waardoor wel het fietspad wordt aangelicht maar hinder voor flora en fauna wordt voorkomen. Dit rechtvaardigt meer concrete afspraken over de aanleg."

De noodzakelijke verlichting moet meegenomen worden in het brugontwerp, meent het college. In de brief wordt Rijkswaterstaat verweten dat de brug een fraai kunstwerk zou worden, maar vervolgens spreken ze over een erg sober brugontwerp. "Dat nu ook de verlichting, en daarmee het sociaal – en verkeersveilig gebruik, van het fietspad een onzekere factor wordt, is voor de gemeente Lingewaard niet acceptabel."

De doortrekking van de A15 start naar verwacht in 2020.