Afbeelding
Foto:

Kinkelbestuur in gesprek met…

Jong Belegen, maar niet verouderd…

BEMMEL - Een sigaret omgekeerd in je mond steken. Koffie gaan halen, omdat je de tekst kwijt bent. Of tegen de souffleuse zeggen: Zeg jij het maar Greet! Of een decorstuk laat los en een deur gaat onbedoeld open. Het kan allemaal gebeuren bij toneelclub Jong Belegen. De rode draad is nooit onderbroekenlol, maar door goed spel de oude tijd terughalen.

Ferdinand Ebben is aan het woord. Hij regisseert een groep van twaalf spelers, allen boven de 50. Er is veel talent bij de spelers. Toos en Jet spelen al van jongs af aan. De laatste had naar de toneelschool gewild. Wim is een geval apart. Hij is een natuurtalent en kan alle rollen aan. Iedereen lacht al op het moment dat hij opkomt. Als hij geen schilder was geworden, was het zeker toneelspeler geweest.

Ferdinand regisseert de stukken. Hij past ze aan voor een wat ouder publiek. Er moet gelachen kunnen worden en de sfeer van vroeger moet voelbaar zijn. Zoals in de meubels, de oude telefoon en in de guldens in plaats van euro’s. Daarom alleen al de titel van het stuk: 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet'. Een klucht die de toneelgroep in het voorjaar in De Kinkel op de planken hoopt te brengen.

Ferdinand past de tekst aan de spelers aan, maakt compacte scenes en zorgt dat de teksten niet te lang worden, want ‘onthouden van de tekst’ wordt met de jaren wel steeds lastiger. Als wij vragen naar het waarom van spelen, is zijn antwoord: “Mensen een leuke avond bezorgen. Dat is de ultieme uitdaging.” De anderen knikken.

Jan de Moor en Johan Hesselink