Afbeelding
Foto:

Geschiedenis Egerlanderkapel De Leemkuulers (1)

BEMMEL - Op 25 juni bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt U lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

Voorgeschiedenis

In 1981 werd een tweede carnavalsvereniging (De Blauwe Pony) opgericht. Zij vonden het leuk om een eigen hofkapel te hebben. Wijlen Bertus Klein, lid van de harmonie, werd benaderd om een en ander op poten te zetten. Veel leden van de harmonie werden lid van de hofkapel en als naam werd gekozen 'De Rode Sterren' vanwege hun rode jasje. Na enige carnavals jaren vond men de naam niet goed passen bij het carnaval en werd er, via de piratenzender Pondarossa een prijsvraag uitgeschreven voor een meer carnavalleske naam.

Uiteindelijk kwam de naam 'De Leemkuulers' als winnaar uit de bus. (We hadden al dansgarde De Kinkeltjes afgeleid van gemeentehuis De Kinkelenburg, we hadden al zangkoor Brugdiekers afgeleid van huize Brugdijk). De Leemkuilselaan lag bij deze beide gebouwen in de buurt, zodat het hofkapel De Leemkuulers werd.

Het verdiende geld werd in de kas van de harmonie gestort. Aangezien er steeds tijdens carnaval in een tochtige tent moest worden opgetreden, stopten veel leden van het eerste uur er mee. Om toch een volwaardige bezetting te houden werden er uit de wijde omgeving muzikanten aan gezocht. Dit klikte erg goed. De leden vonden echter dat ze te weinig optraden en veranderden geleidelijk naar een Egerländerkapel. Doordat er veel leden van buiten de harmonie mee deden, vond men het niet meer logisch om het geld in de kas van harmonie te storten. Na veel overleg met bestuur van de harmonie en de kapel werd, na een afkoopsom (drumstel voor de harmonie) besloten om in 1993 als zelfstandige kapel door het leven te gaan.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--11 maart Brunchconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro.

--Vierdaagse zondag Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt te Bemmel. Aanvang 12.00 uur gepland einde 17.30 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur. Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (zoals Zonnebloem, cliënten van Driestroom, Makers en Merken).