Ingezonden brief

Oproep aan de Gemeenteraad: Heffing precariobelasting

Onlangs mochten de inwoners van de Gemeente Lingewaard van Vitens een brief ontvangen waarin is aangekondigd dat in 2018 bij de rekening van het waterbedrijf als 'bonus' ook precarioheffing zal worden doorbelast.

Vanuit Vitens kan ik me die doorbelasting wel indenken, immers zij leveren haar consumenten water, die stroomt nu eenmaal door leidingen en dat moet allemaal ergens van betaald worden. Hoewel ik het ook jammer vind van die kosten, het moet dan maar.

Waar ik meer moeite mee heb, is de positie van de gemeente Lingewaard. Zij zijn immers bij uitstek de aangewezen instantie om hun inkomsten te sturen, maar nog veel meer op hun eigen uitgaven te letten en daardoor uiteindelijk tekorten te voorkómen.

Als we nu de minima in zijn algemeen gaan beschouwen, kunnen we wel stellen dat die het niet breed hebben. Bij mijn werkzaamheden als vrijwillig budgetcoach bij SWL tref ik situaties aan waarbij burgers door allerlei redenen 'tussen de wielen' van onze maatschappij raken en geholpen moeten worden om hun leven op de rails te houden dan wel te krijgen. En daarvoor is ondersteuning bijna altijd nodig. En dat vereist altijd een vorm van maatwerk. Daarbij moet uiteraard aan wettelijke voorschriften en eisen worden voldaan. Dan zijn ook een aantal voordelen te realiseren, zoals kwijtschelding van belastingen en heffingen. En daar zit nu het pijnpunt. Kwijtschelding kan alleen worden verleend aan particulieren, die daarvoor een aanslag hebben ontvangen. Vitens mag géén aanslagen voor de precarioheffing opleggen. Bezwaar maken tegen de precarioheffing kan wel bij Vitens maar die zal dat afwijzen met de verwijzing dat deze door de Gemeente aan haar is opgelegd. Dus dat pad is afgesloten. Bezwaar maken bij de Gemeente kan ook niet: je bent niet rechtstreeks met die aanslag belast. Zonder aanslag ook geen kwijtschelding. De burgers die dus door diezelfde Gemeente (mede) ondersteund moeten worden, betalen wel die precarioheffing ad 8,74 euro per maand. De bijstandsuitkeringen stijgen in 2018 met gemiddeld 5,00 tot 12,00 euro per maand bruto, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Bedenk daarbij, dat bijna alle zorgverzekeringen ook gemiddeld een paar euro per maand stijgen en dan begrijpt u vast wel dat de mensen die het het hardst nodig hebben toch weer het kind van de rekening worden. Is dat sociaal beleid?

JGHM Sleiffer, Gendt