(foto: Johan Dijkstra)
(foto: Johan Dijkstra) Foto: Johan Dijkstra

Waarom een dominee

predikant wordt genoemd...

HUISSEN - In een kerkdienst wordt gezongen, gebeden, uit de Bijbel gelezen, gepreekt en gecollecteerd. Vaste momenten in de viering. En gratis entree! Bij binnenkomst word je welkom geheten. En ben je nieuw dan wijzen we je graag de weg.

Er klinkt orgelmuziek en er wordt een praatje gemaakt. Nadat de dominee en twee kerkenraadsleden (kerkbestuurders) binnenkomen begint de viering. Dat gebeurt met een welkom en enkele mededelingen. Er wordt tevens vermeld wie het boeket na de dienst ontvangt. Het boeket is een liturgisch onderdeel van de dienst waarmee onder andere de kleur van het kerkelijk jaar wordt verbeeld. Met het uitspreken van een votum en groet vertrouwen we ons aan God toe en klinken er woorden namens God: ‘genade en vrede zij met u’. Het te lezen Bijbelgedeelte wordt uitgelegd in de preek. En daarom wordt een dominee ook wel predikant genoemd. De term preek heeft een beetje een zware weerklank. Maar het mooie is dat er in de preek juist een link wordt gelegd met het dagelijkse leven. Soms vanzelfsprekend. Soms heel verrassend. Maar altijd gaat het over jou en mij, over ons en de mensen om ons heen. Zowel binnen als buiten de kerk. Kortom, een plek waar ruimte is voor het leven in al zijn facetten. Betekenisvolle momenten over God en mensen, liefde en geluk, verdriet en pijn. Geloof, hoop en liefde… Een uurtje om tot jezelf te komen. En iets van de ‘Eeuwige’ te ervaren (Marja Huson-ter Avest, scriba).

Protestantse Gemeente Huissen:

Kerkdienst zondag 31 december, oudjaarsdag. Voorganger ds. Bram Grandia, Doesburg. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur. Van harte welkom.