Avondmaalsstel - 1702
Avondmaalsstel - 1702 Foto: Frans Kup, Nijmegen

De kerk in Ressen

RESSEN - In zijn artikel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen' beschrijft Gerard van Olst (1877-1958) de kerk te Ressen. Dit artikel werd in 1936 in deel 39 van Bijdragen en Mededelingen Gelre gepubliceerd. In het artikel beschrijft hij onder meer de vroegere klok van Ressen.

Deze luiklok, een uurwerk ontbreekt, en door meester klokkengieter Peter (V) van Trier vervaardigd, is in 1688 geschonken door Casper Antonis van Lynden tot Ressen aan het kerspel Ressen en Doornik. In de Tweede Wereldoorlog is deze bronzen klok door de Duitsers verwijderd en omgesmolten tot oorlogsmateriaal. Na de oorlog is een nieuwe klok opgehangen, maar die vond Van Olst niet 'klinken'.

Een anekdote vertelt door dochter Riet Breunissen-van Olst luidt dat haar vader daarom niet wilde dat de klok tijdens zijn begrafenis geluid zou worden. De wens van de overledene werd in 1958 gerespecteerd. Tot de inventaris van de kerk behoort onder meer het avondmaalszilver bestaande uit een beker, een schaal uit 1702 en een avondmaalskan. In 1707 verkoopt de kerkeraad voor honderd Carolus gulden aan Casper Antonis van Lynden tot Ressen de gerfkamer tot gebruik van een eeuwig durend familiegraf. Van deze grafkelder is niets meer terug te vinden, tegenwoordig staat hier de verwarmingsketel.

Speciale dank aan Riet Breunissen-van Olst voor haar medewerking en het schenken van het uniek boekje van haar vader aan de Historische Kring Bemmel. Dit laatste artikel uit het vierluik over Gerard van Olst is na te lezen door het intoetsen van 'Gerard van Olst' in de zoekbalk van de website van de Historische Kring Bemmel.