Ingezonden brief

De gemeente Lingewaard en hun 'wijsheid'

Dat het nivo van gemeentebesturen laag scoort is al uitgebreid aan de orde geweest in diverse nieuwsberichten, neem er nog het programma RADAR bij dan blijkt dat de meeste gemeentebesturen niet alleen qua nivo laag scoren doch ook qua sociale betrokkenheid met hun inwoners (denk bijvoorbeeld aan de rentetarieven voor leningen voor de minima die niet meer bij de banken terecht kunnen).

Alsof de gemeenten nog niet inhalig genoeg zijn blijkt wel weer dat er belasting door de inwoners betaald moet worden omdat er leidingen in hun grond liggen: jawel hoor, niemand ziet ze, niemand struikelt erover en de burgers hebben er alleen maar voordeel van. Ah... vandaar de precario belasting: inwoners mogen geen voordeel hebben, alweer een melkkoe naast de OZB heffing. Ja zal de gemeente zeggen: de belasting is voor Vitens maar ze weten dat deze door berekend gaat worden aan de inwoners, nog schijnheilig ook!

De gemeentelijke politiek gaat aardig qua denkvermogen naar de Landelijke politiek: wat meer netto verdienen (als je tenminste werkt) maar veel meer gaan betalen voor je boodschappen (van 6 naar 9%), energie, brandstof, auto (61%), en nu dus ook op drinkwater. zodat je op het eind toch (veel) minder overhoud en dat alles na ook nog eens een belasting van 35 tot 50% van je inkomen!, je betaald dus meerdere keren belasting over het inkomen. En dan vergeten we de grafrechten maar: van 529 naar 1341, zelfs de doden worden belast! En hoe glad waren de wegen bij u in de wijk?, slechts enkele toegangswegen werden ijsvrij gehouden, de rest zoekt het maar uit.

Zelfs op de ouderenzorg wordt er fors bezuinigd, een lage prijs is vele malen belangrijker dan de kwaliteit: het is immers een groep die verder niet veel oplevert qua financiën dus niet belangrijk voor de gemeente (en voor het rijk) en dan het inkomen van 65-plussers, dat kan toch niet! Wie weet komt er in de toekomst een verplichte euthanasie voor mensen met gebreken zodat je ook daar veel geld kunt besparen. De gemeente is er niet voor u, nee de gemeente is er voor uw geld.

Maar er is goed nieuws: de gemeenteverkiezingen komen eraan: laten we de huidige kliek wegstemmen en kiezen voor een zo normaal en sociaal mogelijk bestuur of is dit een utopie? De landelijke politiek is natuurlijk niet veel beter: Rutte is slechts een marionet, het koningshuis ontvangt 20 miljoen voor een verbouwing van het woonpaleis (daar bouw je zo'n 150 sociale huurwoningen van, en een meer dan riant inkomen) en de multinationals die ontvangen jaarlijks miljarden, goed voor het op orde brengen van het gehele onderwijs en de zorg.

Nederland een democratie?, welnee, we mogen stemmen op 'n partij en daarna houd het op: geen enkele inspraak in de samenstelling van de regering, zelfs niets te zeggen over de keuze van de burgemeester en de ministers. En ook Europa denkt na over nieuwe belastingen (o.a. op financiële transacties) zodat we belasting betalen aan de gemeenten, de provincie, het rijk en Europa, leuk vooruitzicht. Euro-parlementariërs ontvangen maandelijks 4000 euro (boven hun exorbitante salaris) voor het inrichten en draaiende houden van een kantoortje thuis: ja...dan kom je al snel geld tekort.

Wat ook zo'n mooie belasting is, is de rioolbelasting: je betaald niet alleen voor het gebruik maar ook apart voor de aansluiting, er is niet veel denkwerk voor nodig om te zien dat het gebruik alleen maar mogelijk is met een aansluiting, valt nog mee dat ze daar geen ander mooi woord voor hebben gevonden. En het aantal sterk groeiende voedselbanken in ons dictatoriale landje?, is dat omdat het zo goed gaat?, wanneer worden we wakker?, tot nu toe staan we erbij en kijken we ernaar!

En dan stellen sommige dat Sjaak negatieve stukjes schrijft: maar goed dat hij niet verder in het duistere gemeentewereldje duikt, want dan komt het woord 'positief' nooit meer voor en na het lezen van deze ingezonden brief vallen zijn stukjes best mee.

Inwoners, denk na en stem niet op de partij met de meest belovende beloftes maar op de partij die duidelijk tegen al dit soort inhalige trekjes is en dat ook op papier durft te zetten, stem niet uit gewoonte op een partij, laat je niet verlagen tot het twijfelachtige nivo van de besturen.

En anders.....slaap zacht.

Nieuw woord voor 2018: Belasting wordt Ballast.ing.

Donar van Dreumel